Приoритет Елена Групе је спријечавање увођења стечаја у Вектра Боку

Привредно друштво Елена Група као власник 33,3% акција затражиће на ванредној Скупштини акционара смјену одбора директора Вектра Боке, како би био обустављен стечајни поступак и ријешен проблем са дуговањима према радницима. Такође, у Привредном суду ће, као умјешач у поступку, затражити одгађање рочишта за увођење стечаја, које је заказано за 29. април, због 1,1 милион еура дуга према Пореској управи.

Сазивање ванредне скупштине акционара и именовање новог одбора директора компаније Вектра Бока, чија су дуговања око 50 милиона еура, приоритет су како би се избјегло увођење стечаја, саопштено је на прес конференцији коју је сазвао власник 33,3 одсто акција, Данило Матијашевић.

Данило Матијашевић, Елена Група

– Моја прва обавеза би била да се промијени одбор директора и да се измире обавезе према радницима. Друге обавезе су према порезима, гдје држава потражује 4,5 милиона, Општина 2,5 милиона. Нама је веома битно да уђемо у одбор директора, да можемо да извршимо уплату милион и 100 хиљада да не би Вектра ушла у стечај – наводи он.

Пуномоћник породице Ацовић, којима је Вектра Бока дужна око 3,8 милиона еура, Вукашин Шимрак наводи да је Привредни суд сагласан са ванредном скупштином акционара, међутим њу мора сазвати актуелни одбор директора.

Вукашин Шимрак, адвокат

– Очигледно долази ту до опструкција, иако је затражено хитно сазивање те сједнице. Кључно је дакле шта ће се догодити 29. априла, на рочишту у погледу отварања стечаја. Уколико стечај не би био отворен, до ванредне скупштине мора доћи. Уколико би дошло до отварања стечаја, Херцег Нови би био највећи губитник – истиче он.

Матијашевић је представио и дио документације у коју је имао увид као власник трећине акцијког капитала, а коју су доставили извршитељи.

– Одбор директора који је био у Боки, блокирао је рачун због њихових плата на износ од 600 хиљада еура. Да ли је то регуларно, видјећемо. Међутим, ту има и спорних фактура и извршења на која се они нису жалили, али не знамо из ког разлога. За неке адвокате фактуре су износиле и по 100 хиљада еура – наводи Матијашевић.

Уколико актуелни одбор директора не закаже ванредну скупштину акционара, захтјев ће бити упућен преко Привредног суда.

Од 50 милиона дуговања компаније, спорно је 28 милиона еура кредитног задужења у ЦКБ банци, прича Матијашевић

– Неко је у ЦКБ банци потписао износ солидарног дужника Вектра Боке са њеном имовином у износу од 28 милиона, значи са неким другим лицима, повезаним са фирмом. То неће моћи да се реализује, јер је то требала да одобри скупштина акционара, а они су то потписали без заказивања скупштине. То су кривична дјела – објашњава Матијашевић.

Шимрак је појаснио на који начин је актуелни одбор директора покушао да дође до тих спорних 28 милиона еура.

– Донијели су одлуку да солидарно одговaрају за ту обавезу. Пошто Вектра Бока има огромну имовину, ЦКБ банка би се усмјерила према компанији. Та одлука је апсолутно незаконита што се тиче одбора директора и донесена је на штету мањинских акционара и свих осталих – казао је Шимрак.

Конференцији су присуствовали и бивши запослени Војин Миљанић и Маја Пајовић, који истучу да је радницима приоритет да буду исплаћене заостале зараде и доприности.

Војин Миљанић, бивши радник Вектра боке

– Извјестан број колега већ је могао да оде у пензију, која у овом моменту минимална износи 450 еура, али неуплаћивањем двије и по године стажћа, они то нису у могућности и неће ни бити док се то не уплати – истиче Миљанић.

Маја Пајевић, бивша радница Вектра Боке

– У разговору са Данилом Матијашевићем добили шансу, односно постоји нада која је оправда да ћемо успјети да наплатимо наша потраживања и да коначно ову причу Вектра Бока коначно затворимо на најповољнији начин за нас раднике, што је наш кључни интерес – поручила је Пајовић.

Износ од 550 хиљада еура, 16 бивших радника потражује од Вектра Боке за 30 неисплаћених личних доходака.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here