Прикључите се бициклијади и упознајте историју ускотрачне жељезнице

Спортско-рекеративна манифестација, односно бициклијада под називом „Путовање кроз историју – Ћиром кроз Херцег Нови“, у организацији Агенције за изградњу и развој града и Триатлон клуба Херцег Нови, биће одржана сутра на релацији Игало-Зеленика.

Старт је заказан за 10 сати на платоу испред Титове виле, а пријаве за учешће почеће у 9.

Како је саопштено из Триатлон клуба, бициклијада је једна од активности пројекта „Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO” (Ћиро 2), Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора.

Дужина трасе износи 7 километара, са минималним успоном и погодна је за учешће свих бициклиста неограничено по питању старости, категорија, лиценцирања са исправним друмским, градским или брдским бициклом.

За првих 50 учесника обезбјеђени су стартни пакети. Пријављеним учесницима омогућена је окрепа на старту и током бициклијаде, вожња уз пратњу водича са паузама испред старе жељезничке станице у градској луци Шквер, као и испред вагона у Зеленици, гдје ће бити  организована мултимедијална презентација старе ускотрачне жељезнице и закуска за све учеснике.

Током трајања бициклијаде биће осигурана пратња комуналне полиције и хитне помоћи, као и службеног фотографа.

Из Триатлон клуба моле све учеснике да се понашају у складу са правилима у саобраћају.

За оне који немају, Агенција је обезбједила 10 бицикала које ће се моћи користити током бициклијаде, а набављени су кроз пројекат. 

Главни циљ пројекта је јачање и диверсификација туристичке понуде Херцеговине, Дубровачко-неретванске жупаније и Бококоторског залива кроз развој заједничке тематско-туристичке дестинације: Старе ускотрачне жељезнице „Ћиро“.

Пројекат је проширио постојећу инфраструктуру бициклистичке стазе и створио нове туристичке садржаје (памп трек, МТБ парк, видиковац, промо-видео, мобилну апликацију са бициклистичким рутама кроз ове три регије, обуку локалним пружаоцима услуга да у примјени такозваних „bike-friendly“ стандарда и контролу квалитета у циклотуризму.)

Укупна вриједност пројекта за све прекограничне партнере је 1.770.362,68 еура, а средствима Еуропске уније суфинансирано је 85 посто, односно 1.504.808,26 еура.

Садржај овог саопштења искључива је одговорност Агенције за изградњу и развој Херцег Новог.

Овај текст произведен је уз помоћ Европске Уније. Садржај је искључива одговорност пројектних партнера и не представља ставове или мишљења европске комисије. Пројекат је кофинансиран средствима ЕФРР и ИПА 2 фондова Европске уније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here