Прије 43 године Црногорско приморје погодио разоран земљотрес

На данашњи дан, 15. априла 1979. године у 7:19 Црногорско приморје је погодио земљотрес магнитуде 7.0 јединица Рихтерове скале, који је изазвао катастрофална разарања на дужини од преко 100 км.

Eпицентар земљотреса се налазио у Јадранском мору, између Улциња и Бара, на удаљености од 15 км од обале. У овом земљотресу 101 особа је изгубила живот у Црној Гори и 35 у Албанији. Страдали су градови: Улцињ, Бар, Петровац, Будва, Тиват, Котор, Рисан и Херцег Нови, а разорено је 250 насеља. Уништен је огроман дио модерних хотелских капацитета у региону, оштећена су 53 здравствена објекта, 570 објеката социјалне и дјечије заштите, 240 школских објеката. Посебно су страдали културно-историјски споменици (манастири, цркве, музеји, архиви), који су концентрисани углавном у најугроженијем приморском појасу. Велике штете су биле на путној мрежи – оштећено је око 350 км магистралних и 200 км регионалних путева. Једна од специфичних манифестација оштећења тла изазванa земљотресом биле су појаве ликвифакције (течења тла), клизишта и одрони.

До краја 1979. године регистровано је 90 јаких накнадних земљотреса, са магнитудом већом или једнаком 4.0, преко 100 земљотреса са магнитудом 3.5 – 4.0, као и скоро 10.000 слабијих потреса.

Обнова је трајала десет година, у којој су учествовале све републике тадашње Југославије. Донијет је и Закон о обнови Црногорског приморја у Савезној скупштини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here