Презентација туристичке понуде Црне Горе у Паризу  

Фото: Медиа биро, Париз

Представници Националне туристичке организације, привредници, министарства економског развоја и туризма одржали су презентацију туристичке понуде Црне Горе у Паризу, пред француским туристичким посленицима и званичницима.

Одржана је видео презентација НТО, као и пословна радионица B2B, на којој су размијењена искуства и утврђени правци развоја на емитивном француском тржишту и разноврсна туристичка понуда Црне Горе.

Из Туристичког савеза Црне Горе Душанка Павићевић истиче да је Француска једно од приоритетних тржишта за Црну Гору:

– Туристи из Француске уживају у активном одмору у природи, путују углавном ван сезоне. Поред сунца и мора, привлаче их рурална подручаја. НТО реализује низ активности. Данас смо одржали пословну радионицу у Паризу. Имамо добру авио повезаност и  све је то разлог зашто је ово једно од наших најактивнијих тржишта. Изузетно смо задовољни одазивом. Пословној радионици присуствовало је више од 30 туроператора из Француске и 15 представника из Црне Горе. Наши представници су задовољни и очекују добре резултате у наредном периоду, навела је Павићевић.       

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је, а преноси Медиа биро, да у Француској и другим земљама, постоје исти проблеми са радном снагом, код нас и у регији: 

Горан Ђуровић

– Због тога се организују ове конференције на којима се тражи модел, како да се задржи радна снага, како да се млади мотивишу, на који начин да остану у својим државама, југоисточне, али и читаве Европе. Школство морамо базирати на захтјевима наше привреде, које су то професије које су потребне. У овом тренутуку у Црној Гори имамо потребе и за куварима, конобарима, хотелским особљем, уопште. Једноставно, у овом тренутку немамо кадра. Мислим да ћемо са министарством просвјете и Владом морати да нађемо рјешење, да ослушнимо шта је привреди потребно. Настојимо да изнађемо рјешење да младе мотивишемо да се едукују у том правцу, објаснио је Ђуровић.

Министар Ђуровић се састао са министрима и званичницима из скоро свих земаља југоисточне Европе.

– Утисци су позитивни, дијелимо иста искуства, исти простор, упућени смо једни на друге. У име Владе Црне Горе послао сам поруку да су им отворена врата и по питању туризма и привреде. И ми смо доброшли у свим тим земљама. Задовољни смо контактима и надамо се да ћемо сарадњу да проширимо. Улагање у маркетниг се вишеструко враћа, а нама требају тржишта ЕУ и убјеђен сам да ће Влада радити на томе да његује постојеће и анимира тржишта западне Европе, Скандинавије и друга. Морамо показати ширину и спременост да будемо отворени и приступачни за све туристе из Европе. Огроман је потенцијал француско тржиште. Велики број Француза и Францускиња не зна за Црну Гору, не зна за нашу понуду, љепоте. Разговорали смо са туроператорима, директором ТУИ и мислим да ми морамо да урадимо много тога на нашој промоцији, оцијенио је Ђуровић.  

Амбасадор Црне Горе у Француској Иван  Иванишевић,  рекао је да  су се потрудили да реализују ове догађаје:

–  У кратком периоду организовали смо неколико активности у Паризу,надајући се да ће ово интересантно емитивно тржиште да се врати у Црну Гору. Оно што ме посебно радује је што можемо да видимо синергију приватног сектора, НТО са кровном подршком министарства. Надамо се да имамо добру причу, коју можемо да пласирамо у Француској. Црногорска дестинација рођена је на западном тржишту. Почели смо да се развијамо као туристичка дестинација када је Св. Стефан добио награду за најбољи хотел на свијету, када је глобално препознат као дестинација, подсјетио је амбасадор Иванишевић.  

Он сматра да се ова тржишта полако враћају у Црну Гору. Прилика је да ово буде година велике шансе, која значи нашу стратегију за франкофонско туристичко тржиште.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here