Општина Херцег Нови и Шаховски савез Црне Горе ће заједно радити на промоцији и развоју шаха

Општина Херцег Нови ће подржати организацију међународног шаховског турнира који би у нашем граду окупио више стотина учесника, потврђено је на данашњем састанку предсједника Општине, Стевана Катића и предсједника Шаховског савеза Црне Горе, Јована Миловића.

Повод за организацију данашњег састанка био је Екипни куп Црне Горе који почиње сутра у Игалу (петак, 20. мај) и трајаће до 23. маја, али и могућности организације „јачег“ турнира којем би Херцег Нови био домаћин.

Такође, једна од кључних тачака разговора био је развој шаха код најмлађе популације, односно додатна подршка пројекту „Шах у школе“ у којем учествују ученици основних школа. У Херцег Новом је прошле године одржан у ОШ „Илија Кишић“, а такмичило се 26 ученика. Предсједник Катић подсјетио је на дугу традицију шаха у нашем граду, али и на чињеницу да се одржавају два меморијална турнира, као и да ШК Херцег Нови 1949 успјешно реализује пројекат школе шаха „Обрад Манојловић“.

Он је истакао чврсту подршку настојањима државног шаховског савеза и локалног клуба у промоцији и популаризицији овог спорта, и изразивши спремност да Херцег Нови буде организатор турнира који ће би окупио врхунске шахисте Европе и свијета.

-Разоварали смо о могућности да Херцег Нови у наредном периоду буде домаћин неког озбиљнијег шаховског такмичења, европског или свјетског карактера. Договорили смо се да у наредном периоду званично добијемо такву иницијативу и да следеће године то уврстимо у календар спортских такмичења у Херцег Новом, гдје ће свакако и Општина Херцег Нови да пружи пуну подршку и да свој допринос, поручио је Катић.

Предсједник Шаховског савеза Црне Горе, Јован Миловић, истакао је да је Херцег Нови некада био изузетно препознат на шаховској мапи и да заједничким снагама може опет достићи ниво на којем је претходно био.

-Имајући у виду да сутра почиње Екипни куп Црне Горе, као и врхунску сарадњу са ШК Херцег Нови 1949, упутили смо ову иницијативу како би заједно радили и допринијели даљој промоцији шаха. Разговарали смо у правцу стратешког опредјељења Шаховског савеза Црне Горе, а то је развој шаха код младих, те смо у том смислу размотрили начине сарадње у дјелу помоћи клубу кроз ангажовање инструктора за најмлађе узрасте у основним школама, закључио је Миловић.

Састанку у Кабинету предсједника Општине присуствовали су и потпредсједник Мирко Мустур, портпарол Шаховског савеза Црне Горе, Митар Ђукановић и секретар Шаховског клуба Херцег Нови 1949, Милош Бубања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here