Превентивним активностима и строгом контролом до смањења ризика од пожара

Новске службе и предузећа спремно дочекују сезону високог ризика од пожара, а посебан акценат биће на појачаном надзору и контроли на терену, саопштено је током састанка Општинског тима за заштиту и спашавање. Како је закључено, ситуација се прати на дневном нивоу и биће примјењене репресивне мјере према свима који се не буду понашали у складу са правилима и прописима о забрани ложења ватре на отвореном.

Састанком је предсједавао предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, а учествовали су представници локалне управе, Службе заштите и спашавања, Комуналне полиције и Службе за инспекцијски надзор, Директората за ванредне ситуације – Подручна јединица Херцег Нови, Центра безбједности Херцег Нови, градских предузећа „Водовод и канализација“, „Комунално стамбено“ и „Чистоћа“, Црвеног крста Херцег Нови, Института Игало и Болнице Мељине.

Тема састанка биле су превентивне активности у области заштите од пожара, сагледавање капацитета за дјеловање и могућности за смањење ризика, те координација на локалном нивоу у циљу обезбјеђивања што већег нивоа безбједности грађана и бројних туриста који бораве у Херцег Новом.

Истакнуто је да на локалном нивоу постоји добра координација и комуникација, што је од изузетне важности у дијелу године када постоји повећан ризик од пожара. Договорене су активности за наредни период, те најављено да ће бити одржавани редовни оперативни састанци.

Како је саопштено, новска Служба заштите и спашавање је реализовала све планиране активности које се тичу припреме одговора за предстојећу пожарну сезону, ангажовани су додатни чувари за подручје залеђа и сви капацитети припремљени за ефикасно реаговање у случају потребе.

Од почетка јуна до данас забиљежено је двадесетак пожара на територији општине који су брзо локализовани и нису изазвали материјалну штету. Током овог мјесеца изречене су три казне за непоштовање Одлуке о забрани ложења ватре на отвореном.

Свако ложење и употреба ватре на отвореном простору на територији општине Херцег Нови забрањени су у периоду од 1. јуна 2022. до 30. септембра 2022. године, одређено је наредбом локалне управе. Према правним и физичким лицима која својим несавјесним радњама изазову појаву и ширење ватре биће изречене казне, у складу са одредбама Закона о заштити и спашавању.
Општински тим за заштиту и спашавање упутио је апел грађанима да одговорним и савјесним понашањем дају свој допринос у заштити безбједности грађана, имовине и животне средине, а у случају евентуалне појаве пожара да одмах обавијесте дежурни телефон општинске Ватрогасне јединице123.

На састанку је разматрана и проблематика у области здравствене заштите грађана и туриста у Херцег Новом. Закључено је да ће Општински тим за заштиту и спашавање упутити апел надлежним органима за убрзавање рјешавања статуса Болнице Мељине, с обзиром да је функционисање те установе од пресудног значаја за обезбјеђивање квалтетне здравствене заштите на подручју општине.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here