Превентивне активности Службе заштите и спасавања умањиле ризике од пожара

Припадници Службе заштите и спасавања поред превентивних активности, ангажовани су свакодневно на терену на извиђањима ризичних зона од пожара.

Ватрогасци – спасиоци  су у сталној приправности и понављају апеле да се грађани и туристи поштују забрану ложења на отвореном и максимално се суздржавају од употребе запаљивих средстава, информише самостални савјетник I у Служби заштите и спасавања Општине Херцег Нови Зоран Гамбер:

Зоран Гамбер

–  У протеклих  седам  дана било је више интервенција на гашењу пожара.  Ватрогасци ДВД Луштица интервенисали су на гашењу три мања пожара на полуоствру.  Горио је теп ормар у мјесту Мардаре, па су ватрогасци брзо реаговали и није дошло до ширења ватре.  Изгорио је аутомобил у Забрђу.  Ту су интервенисали  припадници Добровољног ватрогасног друштва Луштица. Пожари су брзо угашени. Обавјештено је Министарство унутрашњих послова, Подручна јединица Херцег Нови. Потом  је ујутро у четири сата, горило  још једно возило у мјесту Забрђе. Поново су интервенисали припадници ДВД Луштица. Они су имали три пожара у два дана, навео је Гамбер.

Припадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови, учествовали су и у другим активностима на терену и извиђањима у ризичним зонама од пожара:

– Обављено је прање пута у Баошићу, ту је била нанесена одређена количина блата. Опрана је та дионица пута. Потом је било активности на испумпавању  воде код хотела Капри, на локацији изградње нове аутобуске станице. Интервенисано је више пута, у вишечасовним активностима испумпавања да би се уклонила вода. Обављено је и прање подвожњака за пролаз пјешака, објашњава Гамбер.

Ватрогасци су учествовали у пружању асистенције другим службама и обезбјеђењу манифестација:

– Учествовали су у спасавању животиње у Мељинама, која је била заглављена испод бетонираног дијела цијеви.  Обезбјеђивали су концерт у ризорту  Портонови. Асистирали су у отварању стана на Топлој на позив Министарства унутрашњих послова Црне Горе Подручне јединице Херцег Нови. Достављали су воду граничној полицији на Ситници. Угашен  је пожар у кухињи хотела Лазуре у Мељинама. Ту смо успјешно интервенисали и пожар је убрзо угашен.

Неопходно је да се поштује наредба о забрани ложења на отвореном. У случају пожара да се назове на бесплатан број 123 који је дежуран 24 часа, апелује Гамбер.

Осим гашења пожара на полуострву Луштица  ватрогасци – спасиоци у претходном периоду били су посвећени другим интервенцијама. У превентивним активностима, стање на терену се прати свакодневно. Ангажовани су чувари на ризичним локацијама тако да су даноноћно у току са свим дешавањима на територији Општине Херцег Нови.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here