Превенција и рано откривање карцинома дојке кључно у лијечењу ове опаке болести

У оквиру кампање „Док си на вријеме“ у организацији Аура медије, данас је у великој скупштинској Сали одржано едукативно предавање о превенцији и лијечењу рака дојке.

Циљ кампање је подизање свјести жена о важности превенције када је ријеч о карциному дојке, казала је радиолошкиња др Ирена Томашевић Вукмировић.

др Ирена Томашевић Вукмировић

-Кампања је осмишљена  тако да не буде централизована, већ да се предавања одржавају у континуитету кроз цијелу Црну Гору. Треба апострофирати да преглед мамографом треба започети са 40 година и радити га на двије године а ултразвучне прегледе радити од 25 године, казала је др Томашевић Вукмировић.

Онколошкиња др Сања Лекић казала је да је онкологија значајно напредовала у лијечењу малигних болести у посљедње двије деценије, али без обзира на то увијек су исходи лијечења бољи, ако се болест открије у раном стадијуму.

-Стога је један од циљева наше кампање да осим апострофирања на превенцију апострофирамо и рано откривање болести. Значи када се појаве симптоми болести може бити касно, а када на превентивним прегледима откријемо болест онда у тим случајевима можемо да рачунамо на рани стадијум болести који може бити изљечив у 95% случајева, казала је др Лекић.

др Сања Лекић

Зато и, како је рекла, апелују на дјевојке и жене да на вријеме обаве први преглед, јер је често болест неколико година  присутна у организму а да не даје никакве симптоме које би понукале особу да се јаве на преглед.

-Данас карционом дојке јесте болест која чак у одмаклим стадијумима може дуго и добро да се држи под контролом управо захваљујући циљаним биолошким терапијама и имуно терапији и то је нешто што заиста даје могућност нашим пацијентима да живе дуже али и да имају квалитетан живот, јер данашња медицина не постматра само дужину већ и квалитет живота, казала је др Лекић.

Предавање је отворио попредсједник Општине Мирко Мустур кохји је истакао да локална управа  пружа снажну подршку оваквим пројектима јер сматрају да се едукацијом и константном причом о превенцији карционома дојке може утицати  на суграђанке.

Потпредсједник Општине ХН, Мирко Мустур

-Питање превенције и редовних прегледа може се подићи на виши ниво  и на државном нивоу донијети стратегија да је обавезан годишњи преглед свакој жени и дјевојци у Црној Гори, казао је Мустур.

-Да смо спремни бити подршка  потврђујемо и данашњим споразумом са Аура медијом који ће нам бити партнери  у даљој едукацији, уз све оно што већ Секретаријат  за друштвене дјелатности и међународну сарадњу ради  са Домом здравља Херцег Нови и невладиним организацијама  које третирају ову тему, казао је Мустур.

Сопствена искуства о суочавању са овом болешћу и лијечењу пренијела је Милица Марковић Елек. 

Карцином дојке је најчешће малигно обољење код жена од којег годишње у Црној Гори оболи њих око 400, а у свијету 2,2 милиона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here