Јакшић Стојановић: Несклад у показивању знања у школи и на екстерним тестовима

Матурски испит из предмета Црногорски-српски, босански, хрватски језик и књижевност није положио 501 ученик, а повећан је број оних који имају лоше оцјене, саопштено је на данашњој конференцији за медије Министарства просвјете, науке и иновација.

-Када су у питању јединице и петице ту сам уочила да постоје највећа одступања. Број јединица на испиту ове године је 10,47 посто, док је 2023. тај проценат био 4,94, петица на овогодишњем испиту има 2,13 посто, док их је прошле године било 8,92 посто. Из самих ових резултата чини ми се да можемо закључити да нерадо у образовном процесу дајемо јединице, по резултатима овог тестирања рекла бих неоправдано. С друге стране, прилично смо дарежљиви када су у питању петице, тако да ту имамо велики раскорак када су у питању резултати, истакла је министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић.

Дисбаланс је примјетан када је у питању провјера знања на крају трећег циклуса у основним школама.

-Када су у питању јединице, 187 јединица имамо на крају године, а на тестирању 1.244. Имамо невјероватан дисбаланс када су у питању оцјене ученика на крају године и резултати у току провјере знања. Уочен је и несклад када је у питању број Луча на нивоу и основних и средњих школа када се упореди са резултатима тестирања. Ово је реално стање. Можемо бити задовољни или незадовољни резултатима, али ми први пут послије неколико деценија имамо реално стање на екстерној матури и провјери знања након основне школе, навела је Јакшић Стојановић.

Детаљне податке о резултатима матурских и стручних испита представио је  директор Испитног центра, Милош Тривић.

“За одличну оцјену је било потребно исправно урадити од 86 до 100 посто теста. Резултат за одличну оцјену је показало 102 ученика, односно само 2,13 посто, а ако упоредимо да ове године имамо преко 300 Луча у средњој школи, изузетно је забрињавајућ податак гдје нам се преко 200 Луча изгубило. Број недовољних оцјена је за два до три пута већи у односу на претходне године, а број одличних оцјена је за око четири посто мањи него претходних година. Иза овог резултата стоје спријечене злоупотребе кориштења телефона и других електронских уређаја, навео је Тривић.

С друге стране, Тривић истиче да су ове године имали најмањи број увида и приговора. 116 ученика је било на увиду ове године, док је раније било и преко 300 ученика.

Као могући узрок проблематичних резултата матурских и стручних испита, министарка Јакшић Стојановић се овом приликом осврнула на различите негативне појаве у школству међу којима су притисак родитеља на наставнике и на дјецу када су у питању оцјене и неадекватан план и програм за одређене предмете.

-Измјена наставног плана и програма ће пратити и измјена уџбеника, али се то не може радити стихијски, то су озбиљне ствари гдје морају да се формирају групе, гдје мора да се уради једна озбиљна анализа и да се крене циклус по циклус. Мислим да у овом ресору, с обзиром на то да је деценијама био урушаван, није реално да спроведемо драстичне промјене преко ноћи, али је јако важно да сваким даном преузимамо одређене мјере и активности и да све те мјере и активности доводе до унапређења образовног процеса, навела је Јакшић-Стојановић.

Извор: Медиа Биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here