Претпремијера филма Ивана Мариновића „Живи и здрави“: Емоције и аплаузи на максимуму „децибела“

Фото: Живи и здрави -фб

Готово је опипљива синоћ у Дворани Парк била енергија ишчекивања која се изнад дугог црвеног тепиха сабирала са уласком екипе филма „Живи и здрави“ Ивана Мариновића али и сваког гледаоца. Претпремијерна пројекција била је пуна смијеха,понегдје је, у завршним сценама било и суза, а онда су се проломили повици браво и аплаузи од којих су многима бридјели дланови. Све је надјачала радост бројне екипе која се поклонила публици и још већа радост публике која је до последњег мјеста, и преко тога, испунила гледалиште.

„Живи и здрави“ је филм пун прелијепих кадрова Новог и Луштице, пун препознатљивог хумора, скоро заборављених обичаја и пјесама,  „сукоба“ међу родитељима и дјецом које смо сви у неком облику доживљавали, пун мирења, преиспитивања односа у породици, емоција, топлине, динамике, трагике, аутентичан, Иванов сасвим али сасвим НАШ…

И редом: одлични сценарио и режија Ивана Мариновића, непогрешив избор глумачке екипе, од наших натуршчика, непревазиђеног Зора Мартинетија, младог Филипа Клицова, дјечака, бројних статиста све до Горана Славића, Тихане Лазовић, Мома Пићурића, Николе Ристановског, Драгане Дабовић, Дејана Ђоновића, Милоша Пејовића, Мирјане Јоковић, Горана Богдана, Сњежане Синовчић Шишков, Николом Ристановским… По ономе што је публика синоћ видјела – сјајно су се на снимању забављали и још боље одиграли  улоге које им је Мариновић очигледно с повјерењем одредио.

Млади редитељ је у свом Новом очекивао „вјетар у леђа“ биоскопском животу филма. Добио га је пуном снагом потребном за сигурну пловидбу.

– Хтио сам да видим и како филм дише са људима. Било је веома бурно у сали. Нисам очекивао реакције од толико децибела. Уживао сам и први пут и ја кроз визуру публике  осјетио до краја неке ствари.

Фото: Живи и здрави фб

Мариновић додаје и да је прича о преиспитивању односа унутар породице колико локална толико и универзална „генерацијско питање“.

Неизбјежне су у сторији биле и анегдоте из стварног живота, а Иван каже да је истраживао свадбене обичаје и традицију и уплео их, додајемо изузетно успјешно, са савременим тренутком.

Многима су у публици заискриле сузе од дивног искреног признања младог успјешног редитеља који је други свој филм спремао шест година снимао 33 дана.

– Тешко је правити филмове, зато ја то радим са својима.

У екипи и на сцени, поздрављни громогласним аплаузом били су и Иванови родитељи, Љиља и Нико Мариновић.

Херцег Нови је заиста стао уз овај пројекат, и ма колико била важна финансијска подршка, не мање је значајна она која је добијена синоћ и она која се чита из једноставног податка: и карте за наредне пројекције су распродате.

Попут редитеља и сценаристе – задовољни и обрадовани пријемом публике и глумци филма „Живи и здрави“.

Фото: Живи и здрави фб

Сјани Горан Славић у улози младожење Мома, који на властитој свадби проживљава кошмар, каже да му је најважнија била реакција домаће публике, важнија и од оне на свјетској премијери у Талину. Истиче свеобухватну, драгоцјену сарадњу са Иваном Мариновићем али и са глумачком партнерком Тиханом Лазовић.

Фото: Живио и здрави фб

Ова врсна глумица била је каже на снимању “као дома“ па тако и за претпремијеру каже да је сматра „првом и највећом премијером“. Улогу младе је одмах и у потпуности разумјела уз објашњење: „ми Далматинци више личимо вама него Загребчанима“.

Упечатљив, као и увијек у свом новом глумачком остварењу, Милош Пејовић, као и многи гледаоци, каже да ће филм погледати поново, још неколико пута, премда је и на прво гледање испунио сва његова очекивања.

– То је топла, и трагична и комична прича, која дира у срце свих људи. Врло је блиска нашем менталитету, тако да вјерујем да ће филм и шире оставити снажан утисак.

Фото: Живи и здрави фб

Драгана Даца Дабовић, није имала сумње, знала је да ће публика лијепо примити филм, који је према њеним ријечима требао „нашој кинематографији“.

– Свима треба да виде овакав филм, посебно новска публика. Прича је додаје универзалнија од “Игле испод прага”, али је на наш начин испричана.

-Као да је филм тек сада сасвим завршен, био је коментар Момчила Пићурића кога смо гледали у одлично нијансираној улози младожењиног оца. Његов лик редитељ је градио сјећајући се свог дједа па је то, каже Пићурић, носило додатну одговорност, а коначни утисци су прелијепи.

-Са оваквом екипом и овим младим људима било је сјајно радити. Мјесец сам провео са њима и било је фантастично, казао је Зоран Зоро Мартинети, који у филму глуми старог свата.

Нека су и филм и редитељ и цијела екипа ЖИВИ И ЗДРАВИ, нека остану пуна стваралачка једра и пуне биоскопске сале свуда гдје буде приказивано ово остварење пуно живота!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here