ПРЕС ФФХН – МФФ: „ОАЗА“ ОСТВАРЕЊЕ КОЈЕ ЈЕ ПРОМИЈЕНИЛО ЖИВОТЕ

73

Филм „Оаза“ редитеља и сценаристе Ивана Икића добитник је Гран прија – Велике златне мимозе 34. ФФХН-МФФ. Овом остварењу је припала и новоустановљена награда, Плакета Зоран Живковић.
„Оаза“ је синоћ приказан на тврђави Канли Кула, гдје је публика аплаузом поздравила продуценте Марију и Милана Стојановић, сценографкињу Драгану Баћовић и троје протагониста: Тијану Марковић, Валентина Зенунија и Маријану Новаков.


Они су данас на конференцији за новинаре 34. ФФХН-МФФ са присутнима разговарали о овој несвакидашњој причи о љубавном троуглу штићеника дома за младе са сметњама у развоју, који пркосе строгим правилима окружења у којем живе.
Троје штићеника из домова за дјецу и младе чије глумачко извођење је дирнуло публику, Маријана Новаков, Тијана Марковић и Валентино Зенуни, подијелили су утиске, захваљујући се на позиву да дођу у Херцег Нови. Истакли су да им је синоћ на Канли Кули било веома лијепо и пуно емоција.
Упитани за доживљаје са снимања филма, казали су да је било божанствено, да су срећни и поносни што су добили прилику да учествују у овом пројекту, да се упознају и сарађују са дивним, топлим људима који су им поклонили пуно пажње и љубави.
Продуцент Милан Стојановић испричао је да је рад на филму почео упознавањем са установом, што је трајало годину дана. Након тога, неколико мјесеци су се упознавали са корисницима и дружили са њима, да би научили њихову рутину и навикли се једни на друге. Услиједиле су радионице и снимање кратких филмова, како би се кроз креативни процес искристалисало какве су чије могућности и интересовања.

-Међу 300 других младих људи они су се изборили за ове улоге, то није ништа било њима у старту намењено, нити су ове улоге писане по њима. Ове улоге, ликови, као и цела прича су писани по неким искуствима и догађајима од пре 10, 15 година. Они су се сами кроз процес изборили за ово јер су највише то хтели, рекао је Стојановић.
Главни утисак рада на овом филму је да је он превазишао сам себе, истакла је продуценткиња Марија Стојановић. Све што су знали о конвенционалном начину рада у овом случају је пало у воду, јер је било потребно наћи нови приступ, научити се толеранцији и стрпљењу.

-Од момента када само схватили где се налазимо, са ким радимо, и антиципација како ће тај процес да изгледа, па касније када смо кроз њега прошли, ја могу стварно да кажем да ми је овај филм променио живот. Ми јесмо донели промену њима, али су и они донели огромну промену нама, казала је Стојановић.
Она је казала да су замишљали да ће бити потребан неки посебан третман, али то није било истина, јер су Тијана, Маријана и Валентино показали дисциплину и професионалност.

-Требало је само да се прилагодимо њиховој енергији и ритму и они су нас фантастично водили кроз процес, описала је Стојановић.
Како је наведено у образложењу Жирија селекције дугометражног играног филма 34. ФФХН-МФФ, овај филм: на храбар и филмски иновативан начин отвара пред нама један свијет често запостављен и склоњен од очију друштва. Оаза је филм који нас је дубоко додирнуо водећи нас кроз љубавни троугао штићеника дома за менталне поремећаје и њиховог суровог окружења у коме се они боре за своју слободу да воле и да буду вољени.
Икић је са пројектом за овај филм изабран као један од шест редитеља из цијелог свијета за Cinefondation Residence програм Канског фестивала. „Оаза“ је носилац Europa Cinemas Label за најбољи европски филм на Данима аутора у Венецији. Награђена је и на Загреб Филм Фестивалу, фестивалу CinEdaus у Скопљу, Притајени тигар, скривени змај у Пињау у Кини, Ел Гуни у Египту, а Новаков, Марковић и Зенуни освојили су Награду за изузетно глумачко остварење на фестивалу у њемачком Котбусу.

ФОТО: Вања Берберовић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here