ПРЕПОРУКА ВАКЦИНАЦИЈЕ ДЈЕЦЕ ОД 12 ДО 17 ГОДИНА КОЈА ИМАЈУ КОМОРБИДИТЕТ

Из Института за јавно здравље Црне Горе упозоравају да вирус постаје све опаснији и препоручују вакцинацију дјеце од 12 до 17 година, са претходним обољењима, а остале дјеце уз консултацију с педијатром и сагласност родитеља или старатеља.

Инфекција COVID 9 поприма све опасније облике, због чега Национала савјетодавна комисија за имунизацију (НИТАГ) подсјећа да је још у августу предложила вакцинацију против корона вируса дјеце од дванаесте до седамнаесте године која имају коморбидитет и дјеце која у породици имају лица са значајном имуносупресијом, као што су онколошки и HIV/AIDS пацијенти. Дјеца која не припадају овим групама, могу се вакцинисати уз консултацију са педијатром и уз сагласност родитеља или старатеља.


Из Института за јавно здравље још једном позивају све грађане Црне Горе да се вакцинишу, јер је то једини начин да се заустави пандемија. Имунизацијом се смањује могућност мутација вируса који, усљед одлагања вакцинације, нажалост јача и његове посљедице су све теже. Подсјећају да се вакцинација дјеце против корона вируса у Црној Гори спроводи Фајзер вакцинама.


Развијене земље као што су Њемачка, САД, Канада, Велика Британија, Данска, Француска, Шпанија, Швајцарска и Норвешка раније су започеле вакцинацију дјеце узраста од 12 година.


У узрасту 12 до 17 година у Црној Гори је до сада прву дозу примило 727 дјеце, двије дозе примило је 539, а само једна особа у овом узрасту је добила све три дозе, наводе у саоштењу, уз апел родитељима да вакцинишу себе и своју дјецу у складу са важећим препорукама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here