Преминуо професор др Ратко Божовић – волио Херцег Нови и учествовао у културном животу града

Универзитетски професор, социолог културе и књижевник, Радослав Ратко Божовић, преминуо је у Београду у 90. години. Божовић је био и становник Херцег Новог.

Рођен је 1934. године у Бања Луци. Гимназију је завршио у Никшићу, а Филозофски факултет у Београду 1959. године. Магистрирао 1967, а докторирао 1971. године.

Био је дугогодишњи професор на  Факултету политичких наука у Београду гдје је руководио смјером „Социологија културе и културна политика“ на постдипломским студијама. Предавао је и на Факултету драмских уметности, Факултету ликовних уметности, Филолошком факултету и Архитектонском факултету у Београду.

Божовић је дио каријере провео и на Факултету политичких наука и Факултету визуелних умјетности у Подгорици и Филозофском факултету Универзитета Црне Горе у Никшићу.

Био је југословенски дописник француског часописа за свјетску политику „Démocratie Nouvelle“ (Нова демократија) и уредник едиције „Култура и друштво“ (ИП „Вук Караџић”, Београд) и библиотеке „Поента“ (ИП „Унирекс”, Никшић).

Био је омиљен код својих студената, а његова предавања су била више него ли инспиративна. Тврдио је да је култура претпоставка за дијалог и основ за формирање људске личности и говорио „ако нема личности, онда нема ни културе“.

Његова дугогодишња сарадница проф. др Неда Тодоровић је између осталог писала да је “ остао непокорни непријатељи тоталитаризма, национализма, сваког изма, једноумља, глупости и диктатуре. Презирао је диктаторе. Ценио је цивилно и цивилизовано, елан витал другачијег и другога. Ваљда се за изучавање културе и определио у жељи да побегне од суровог прагматизма  политике и политичара. У културологију је увео два феномена: теорију слободног времена и теорију игре у пракси. Био је на свим барикадама одлазио је у жариште сваког сукоба, улогу интелектуалца схватио је као авангарду, несавладиву и непомирљиву. Харизматичан користио је сва средства у тој борби: текст или изјаву у популарном медију, књигу трибину, предавање, јавно излагање, потпис на петицији грађанску непослушност… “

Аутор је око 300 научних радова, 150 стручних радова и десетине књига. Добитник је бројних награда, а међу њима и звање, Витез позива који додјељује Лига експерата.  Божовић је био дугогодишњи становник Херцег Новог и учесник бројних културних манифестација, трибина и предавања. Заједно са супругом Новљанком, новинарком Весном Малишић дао је велики допринос афирмацији херцегновске културе. У више наврата у разговорима за РТХН, гдје је већини новинара био и професор, истицао је да је Херцег Нови његов град, град културе, смјеха и радости.

За себе је говорио да је Homo Ludens! Отишао је  играјући се с временом… млад духом!

Ратко Божовић биће сахрањен у недељу 26. новембра у Херцег Новом. У знак сјећања на професора Ратка Божовића вечерас на програму РТХН од 20:30  биће емитован  интервју који је са Божовићем у јуну  2021. године водила колегиница Данијела Ђоновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here