Премијерно приказан филм „На златним скалама – Олимпијски Херцег Нови“: Омаж деценијском спортском наслијеђу

Дугометражни документарни филм “На златним скалама – Олимпијски Херцег Нови”, синоћ је премијерно приказан у Дворани Парк у Херцег Новом. Филм редитеља Ивице Видановића, урађен под покровитељством Општине Херцег Нови, говори о специфичним везама једног поднебља које је, иако поприлично мало, изњедрило велики број олимпијаца. Посвећен је спортистима, спортским радницима и колективима који су успјесима исписивали историју олимпијског спорта.

Филм је отргнуо од заборава неке мале и велике херцегновске успомене и као такав представља својеврстан омаж истрајности, инспирацији и заједништву.

 

Ненадани одлазак тренера Петра Поробића са животне сцене, оставио је редитеља и публику без оног дијела приче коју је деценијама исписивао овај свјетски ватерполо стратег који је за собом оставио дубок траг и велики допринос новском олимпизму. О изузетној спрези културе и спорта говоре и недавно преминула књижевница Босиљка Пушић и најбољи хроничар новског спорта, Боро Мрачевић, дугогодишњи ватерполиста и спортски функционер.

Према ријечима предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, Херцег Нови одише оним истим поносом као када су се његови велики спортисти враћали са свјетских и европских такмичења доносећи медаље.

-Успјехом који су постизали и постижу, позлатили су новске скале и стазе које воде до базена, спортских дворана и терена, али и појединачних спортова. У сваком од њих Новљани су оставили неизбрисив траг. Њима у част, а у знак захвалности што су наш град прославили и учинили га препознатљивим у цијелом свијету настао је овај филм. Жеља Општине Херцег Нови, као иницијатора, била је да овјековјечи наше спортско богатство, истичући понос због таквог наслијеђа, али и да саградимо светионик садашњим и путоказ будућим генерацијама спортиста из нашег града, поручио је он.

Предсједник Опшптине Херцег Нови Стеван Катић

Катић је казао да су управо успјеси новских спортиста учинили Херцег Нови јединственим, те поручио да су признања и титуле на част, које овај град обавезују на даља улагања у спортску инфраструктуру.

-Још нико није постигао да има толико олимпијаца у односу на број становника. Сасвим сигурно је да је уз остале резултате, тај податак допринио да Херцег Нови постане носилац титуле Европског града спорта за 2024. годину. Олимпијци и спортски радници су најбољи амбасадори нашег града, симбол истрајности и преданости, док су њихова достигнућа доказ година труда и одрицања, истакао је Катић.

Подсјетивши да је идеја потекла од Жељка Рогановића, предсједника КК „Приморје“, сценариста филма Александар Милетић истакао је да су уживали радећи овај пројекат.

Редитељ Ивица Видановић (лијево) и сСценариста филма Александар Милетић (десно)

-У договору са Општином Херцег Нови, захваљујући подршци градоначелника Катића, наша продукција је добила прилику да ради овај филм, што је за нас заиста била велика част имајући у виду и историју града и историју новског спорта. За нас је то била велика и мотивација и инспирација и јако смо срећни што смо имали прилику да са тако успешним спортистима у тако лепом граду са пуно предустретљивих људи радимо пројекат у коме смо искрено уживали.

Није било нимало лако увезати толико различитих прича у једну изузетно упаковану цјелину.

-То је било јако тешко, и ту највеће заслуге има редитељ Ивица Видановић, који је заиста мајстор свог посла и који је то урадио тако како би свако могао да пожели. Честитке свим осталим саиграчима у нашем тиму – монтажеру Марку Митровићу, Дарку Дуцкину, сниматељу Братиславу Стевановићу, тонцу Белки и многим другим људима који су у том нашем великом тиму учествовали у овом пројекту, али највеће заслуге припадају редитељу Ивици Видановићу.

Милетић истиче да је било задовољство радити са успјешним спортистима који су углавном опуштени и природни испред камера

-Већина њих су изузетно шармантни и опуштени, што опет приписујем нама као неку заслугу – да умемо са њима. Ја мислим да су све велики људи, имају једну заједничку црту, а то је да не морају много да глуматају, него да су то што јесу, а они су остварени људи, били су спонтани и предусретљиви и ја сам им заиста захвалан на томе. Провели смо заједно незаборавно време, постали смо чак и пријатељи, што мени посебно импонује и годи. То су људи са којима би ја сада драге воље волео да попијем кафу и да их видим у свом дому, чак су ме неки од њих позвали да идем код њих кући што је мени више од медаље, шта ћете више од тога? – поручио је сценартиста филма.

У филму говори више од 20 олимпијаца из Херцег Новог, а потписује га продуцентска кућа „СинеСпорт”.

Премијерном приказивању присуствовали су потпредсједници олимпијских комитета Црне Горе и Србије, Боро Мрачевић и Жарко Зечевић, Генерални секретари оба комитета – Игор Вушуровић и Ђорђе Вишацки, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, затим један од идејних твораца филма и књижевник Владимир Рогановић, као и предсједници и представници ватерполо, стонотениског, риболовног, одбојкашког и једриличарког савеза Црне Горе, те  представници бројних новских клубова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here