ПРЕКОГРАНИЧНА МОБИЛНОСТ ТУРИСТА КРОЗ НОВУ ПОНУДУ „ПЛАВА КАРТА“

Кроз прекогранични пројекат „Откривање прекограничног воденог биодиверзитета “ представљена је нова туристичка понуда, „Плава карта“ , која омогућава  посјете по  сниженим цијенама на четири  тематске руте: Дубровник и Акваријум (Хрватска), Котор и Акваријум Бока (Црна Гора), Водена стаза Хутово Блато и Водена стаза Мостар (Босна и Херцеговина). Ова карта је намијењена посјетиоцима   прекограничног подручја а представљена је на Међународном сајму економије Мостар 2022.

Директор Института за биологију мора Универзитета Црне Горе, др Александар Јоксимовић, рекао је да је то много више од ваучера за попуст за четири тематске руте у три сусједне земље.

-Њиме се промовише прекогранична мобилност туриста и откривање прекограничне природе и културне разноликости. Сваки туриста са Плавом картом постаће члан растуће заједнице за подршку одрживом коришћењу прекограничног воденог биодиверзитета.

Свака Плава карта има јединствену шифру која власнику даје право да купи једну улазницу са попустом за четири тематске руте у прекограничном подручју. Ова карта је производ пројекта „Откривање прекограничног воденог биодиверзитета –EXCHangE“, који суфинансирају ERDF и IPA II фондови Европске уније кроз прекогранични програм Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора. Пројекат реализује пет партнера: Универзитет у Дубровнику – Институт за море и приобаље, Туристичка организација Котор, Универзитет Црне Горе – Институт за биологију мора, Туристичка заједница Херцеговачно Неретванске жупаније  и Јавно предузеће Парк природе Хутово Блато, Чапљина. Плава карта се може купити на продајним мјестима свих пројектних партнера.

Подсјетимо, кроз пројекат „Exchange”  значајна средства су уложена у проширење капацитета акваријума Бока изградњом новог базена већег волумена за насељавање већих примјерака риба као и уређење прилазног дворишта акваријума са садржајем интерактивног типа усмјерен највише према школској дјеци и студентима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here