Прекинута сједница СОХН, наставак у четвртак

Одборници Новске листе напустили су скупштинску салу на почетку расправе о усвајању одлуке Одбора директора предузећа Водовод и канализација о именовању директора. Раније данас засиједање су напустили одборници ДПС па је због недостатка кворума 11. сједница локалног парламента прекинута и биће настављена у четвртак, 29. децембра у 8:00 сати.

На почетку расправе по овој тачки, одборник Новске листе Јован Суботић је истакао да је ово тужан дан за њега јер треба да расправљају и гласају против онога за шта су се борили.

– Новска листа у томе тешко може да учествује. Искористићемо сва правна и политичка средства да директорицу Оливеру Доклестић, која је нестраначка личност, да је бранимо. Критички гледам и на неке пропусте у данашњем засиједању. Нећемо учествовати ни на новогодишњем коктелу. Такође, мислим да су се стекли услови да на наредном засиједању изаберемо потпредсједника парламента. Изаћи ћемо из сале и искористити наше легитимно право да заштитимо Оливеру Доклестић, казао је Суботић.

Претходно је усвојен План и програм рада Паркинг сервиса у 2023. години којим је утврђен низ олакшица грађанима.

Директор Паркинг сервиса Миладин Бато Видаковић је казао да ће акценат у наредној години бити план развоја софтверског система за контролу и наплату паркирања, а планиране су и олакшице за најосјетљивије категорије друштва у нашем граду.

– Киоск карте замијениће дигиталне, развијаћемо корисничку апликацију како би Друштво пратило тренд развоја у паркиралишту. Од оснивања Паркинг сервиса посебну пажњу ћемо посветити олакшицама за суграђане – родитеље са дјецом до годину и пензионере. Издвојићемо око 100 поклон ваучера у обје категорије за сто сати бесплатног паркирања на општим паркиралиштима за наредну годину, у свим зонама у граду, најавио је Видаковић.

Одборници су усвојили и План и програм рада Агенције за газдовање градском луком уз два предложена закључка.

Директор Агенције Божо Укропина казао је да је у плану и програму рада Агенције кључна тачка и проблем који није ријешен од 2009. године да градска лука нема правни основ да борави и ради на позицији Луке Шквер.

Он је предложио да се законодавна власт одреди према том проблему и припремио је закључак да се упути захтјев ЈП Морско добро и Лучкој капетанији Котор да  на основу планске документације и својих ингеренција дефинишу  границе Градске луке Шквер.

-То би био први корак на основу којег би СО Херцег Нови могла да прогласи јавни интерес у обалном подручју акваторијума Градске луке Шквер. Све ово је предуслов за добијање концесије на дужи период од Владе Црне Горе, коју би покренула ОХН преко ЈП Морско добро, надлежно за луке од локалног значаја, казао је Укропина.

Јован Суботић је предложио закључак – СО Херцег Нови покренуће иницијативу ка државном парламенту да се ингеренције ЈП Морско добро које се односе на заштиту и унапређење коришћења морског добра, управљања и закључивања уговора о коришћењу морског добра врате  под окриље локалних самоуправа.

Зоран Лазаревић из ГГ Нови побјеђује је објаснио да је ријеч о измјени Закона о морском добру и да као предлагачи закона могу да се појаве Влада и посланици у Скупштини ЦГ.

-Нисам против иницијативе али неће бити реализована. Требало би да иницијатива иде ка Влади или клубовима посланика у Скупштини Црне Горе, казао је Лазаревић.

Након тога је закључак Јована Суботића преформулисан да се иницијатива прослиједи свим посланичким клубовима у Скупштини Црне Горе и Влади. Оба закључка су једногласно усвојена.

Усвојени су предлози одлука о измјенама и допунама Одлуке о порезу на непокретност у општини Херцег Нови, затим о измјенама и допунама Одлуке о одређивању накнада за рад одборника и других лица које бира и именује Скупштина општине Херцег Нови, Одлуке о организовању ЈУ Градска библиотека и читаоница, програма рада Скупштине општине за 2023. годину, више предлога одлука о утврђивању локација за постављање и изградњу објеката, као и одлуке о увођењу излетничке таксе за туристички локалитет Стари град. Усвојени су и план и програм рада са финанисјким планом за 2023. годину Доо Комунално стамбено, Чистоћа као и предлог Плана и програма рада Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови за 2022. и 2023. годину.

Усвојени су и планови и програми рада са финансијским планом за 2023. годину Агенције за изградњу и развој, ЈУ Дневни центар за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, затим за Спортски центар Игало доо, као и план и програм рада Агенције за развој и заштиту Орјена,  одлука о измјенама финансијског плана за 2023 годину Туристичке организације ХН.

Сједница Скупштине општине Херцег Нови биће настављена у четвртак, 29. децембра у 8:00 сати, а директан пренос је омогућен у програму РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here