Прекинут штрајк просвјетара, постигнут договор између Владе и Синдиката

Foto: Dan

Главни одбор Синдиката просвјете Црне Горе прихватио је понуду Владе, чиме је штрајк просвјетних радника, који траје од понедељка званично завршен, чуло се на конференцији за новинаре.

Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је да имају неколико примједби на неке предлоге споразума, те да ће бити корекција.

– Што се тиче просвјетних радника, првим увећањем покривамо дио 2024., а другим 2025. годину. Влада се обавезала да од 1. септембра добијемо увећање кумулативно од 17 одсто, рекао је Божовић.

Истакао је да су се суочавали са великим притисцима посебно од директора одређених школа.

– Не могу да кажем да смо изашли као побједници, али нисмо ни као губитници. Синдикат ће се у наредном периоду окренути неким другим активностима, а наша мисија је да нам систем буде бољи и да наставни кадар буде задовољан. Показали смо како се треба борити за право, правду, достојанство и своју професију. Нема сагињања и нема предаје, истакао је Божовић.

Како је додао, споразум ће потписати наредних дана.

Подсјећамо, просвјетни радници од понедељка су ступили у штајк тражећи да буде испоштован Грански колективни уговор, према којем су требали добити 10 одсто бруто повећања од 1. јануара ове године. Влада је јутрос доставила Споразум по којем ће просвјетарима зарада од 1. јула бити повећана 10 одсто бруто, док ће од почетка школске године кумулативно повећање износити 17 одсто нето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here