Представом „Игра с митом“ ХАПС обиљежио Свјетски дан игре

Плесном представом “Игра с митом” Ансамбла слободног плеса “Либерданце” из Загреба и Института за уметничку игру из Београда синоћ је на 29. Херцегновским априлским позоришним свечаностима обиљежен Свјетски дан игре.

Користећи покрет и савремени плес као изражајно средство, играчице Катарина Бућић, Миона Петровић, Наталија Трифуновић, Катарина Илијашевић и Јована Грујић понудиле су публици у дворани “Парк” нешто другачије од свега што смо до сада имали прилику да видимо на ХАПС-у. Апстрактна, смјела и захтјевна кореографија Александра Илића приказује корачање кроз вријеме, од древних времена до данашњице, поигравајући се са митом, инспирисана мотивима књиге „Јосип и његова браћа” њемачког нобеловца Томаса Мана.

 

 

“Игра с митом” награђена је аплаузом од стране новске публике, а додатне овације добила је плесачица Наталија Трифуновић, Новљанка које је у Херцег Новом стасавала на плесној сцени, а потом завршила школовање на Институту за уметничку игру из Београда и успјешно закорачила у професионалне воде. Посебну подршку добила је од чланица културно-спортског центра “Диано”, у којем је направила своје прве плесне кораке.

Трифуновић је изразила задовољство наступом на сцени на којој је одрасла и имала прве наступе, али и казала да је велика одговорност играти ову апстрактну и специфичну представу пред публиком у којој су људи које познајеш.

“Сваки пут се игра другачије, то наравно зависи и од дана, од расположења, али свакако имамо процес који се дешава кроз представу и сваки пут послије представе је другачији осјећај. Предиван је осјећај и задовољство кад видимо публику да нас подржава”, казала је Трифуновић.

Како је објаснила, “Игра с митом” настала је у оквиру резиденције: “Ова представа је процес, свако извођење је процес и захтјевно је јер у неким моментима не знамо шта ће се десити, морамо да имамо фокус, да се сконцентришемо једни на друге, уђемо у представу и дамо себе, осјетимо публику и једни друге.”

„Игра с митом” настала је у креативној сарадњи Института за уметничку игру из Београда, као институције која пружа школовање у области високо професионалне умјетничке игре, и умјетничке организације “Либерданце” из Загреба која се бави едукацијом, продукцијом и постпродукцијом на подручју савременог плеса и позоришта.

Главни програм ХАПС-а затвориће вечерас, (у уторак, 30.априла) “Јелена Савојска”, у дворани “Парк” од 20.30 часова.

Копродукција КИЦ “Будо Томовић” Подгорица, КЦ “Никола Ђурковић” Котор и “Корифеј театра” из Колашина посвећена је Јелени Савојској, кћерки краља Николе И Петровића и краљици Италије. Текст потписује Марија Сарап, режију Зоран Ракочевић, а играју Јелена Ђукић и Бојан Пеко Минић, који је и аутор музике.

Према ријечима редитеља Зорана Ракочевића представа је „поетска рефлексија једне од најзначајнијих историјских фигура овог простора”.

“Њена сјена данас је присутна у многим друштвено политичким дискурсима, од оног прогресивног интегративног доживљаја Јелене Савојске као географске и културне повезнице овог крша са бијелим свијетом, до оне епске у којој се појављује као вила горска која је надиграла нечемурну туђијенску династију својим стасом и гласом. Јелена је била жена од крви и меса, суштински побуњеница за бољим свијетом, бољим људима и бољим друштвом. Жена са двора која је његовала живе и полуживе, а копала мртве”, пише Ракочевић.

Јелена Контић (Вијести) истакла је како представа подстиче да се сами запитамо: Ко је (све) Јелена Савојска, шта чини њен лик и дјело, идентитет, али и сјећање, какве је улоге и на који начин носила, те шта је нама Јелена Савојска данас и шта нам је у аманет оставила… За улогу Јелене Ђукић, пише да је „физички, ментално и емотивно  захтјевна, исцрпљујућа, успјешна и ефектна, маестрална”  те да је Јелена која је у фокусу приче „дјевојчица, дјевојка, жена са својим мислима, страховима, успоменама, траумама”.

Емоције уобличавају и конкретизују сонгови „које час сненим гласом, час јецајима, а некада и вриском боли, празнине и безнађа, или пак срдитости, снаге и ината” глумица износи пјевајући у пратњи Бојана Пека Минића са којим дијели сцену.

Копродуценти 29. ХАПС-а су Херцегновско позориште и Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Општина Херцег Нови – Секретаријат за културу и образовање.

Реализацију фестивала помогли су и бројни партнери, чиме је и локална заједнице пружила подршку манифестацији која траје готово три деценије. На списку пријатеља ХАПС-а су: Институт “Др Симо Милошевић” Игало, апарт хотел “Катуњанин”, коноба “Крушо”, Градска кафана, бистро “Кантина 65”, снацк бар “Вагон”, кафе пицерија “Бока”, коноба “Шквер”, цвјећара “Мирта”, цвјећара “Вивалди”, ресторан “Бабић”, ранч “Арyен” и бар “Маисон ду монде”.

Медијски спонзори фестивала су: Радио телевизија Црне Горе, Прва ТВ, Радио телевизија Никшић, Радио Тиват, Новски портал, Дневне новине Дан и Радио телевизија Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here