Представници већинског власника у Одбору директора Института подржавају напоре Владе

Институт Игало

Институт Игало се већ дужи временски период налази на самој ивици опстанка, очекајући од власника капитала помоћ у рјешавању нагомиланих проблема. Тим прије Одбор директора Института Игало сматра да је иницијатива већинског власника  да пронађе начин спашавања, а затим и  намјера да се изради План спашавања, потез који треба цијенити и подржати, јер је већински власник тиме показао јасну намјеру да одржи и консолидује ово предузеће, наведено је у саопштењу Одбора које потписују представници већинског власника,  предсједник Предраг Драгојловић и чланови Павле Обрадовић и Горан Чабаркапа.

-Сматрамо да у овом потезу већинског власника нема никаквих незаконитих радњи, из разлога што Платформа не представља План спашавања, већ смјернице и кораке које је потребно предузети како би се припремио План спашавања који ће усвајати Одбор директора и Скупштина акционара Института, а што је у складу са важећом законском регулативом и Статутом предузећа.  Сигурни смо да би Одбор директора на исти начин подржао исту или сличну иницијативу да је дошла од стране мањинског акционара, наведено је у саопштењу.

Одбор директора је, како даље кажу, у периоду од када ради у овом саставу конструктивно и једногласно доносио одлуке које се односе на текуће пословање, између осталих и одлуке које се односе на индивидуализацију одговорности, како запослених тако и спољних сарадника за које постоји сумња да нису радили у интересу Института, као и  увођење нових  контролних органа који ће допринијети унапређењу пословања Института.

-Чланови Одбора директора Института Игало, који у Одбору директора представљају државни капитал, позивају и државне органе и мањинске акционаре да  подрже све радње и активности које за циљ имају  спашавање и наставак рада Института Игало, на начин који ће га увести у  »ново златно доба«, закључују у саопштењу Драгојловић, Обрадовић и Чабаркапа.

Подсјећамо, Платформу за спашавање Института ,,Др Симо Милошевић“ Влада је усвојила у четвртак, 30. маја. Платформа предвиђа хитну финансијску помоћ и дугорочне мјере реструктурирања, а како су саопштили из Владе након сједнице, на потезу су мањински акционари који су позвани да се укључе у борбу за спас и ,,ново златно доба Института“.

Жарко Ракчевић, сувласник ХТП ,,Виле Олива“, која је власник 27,5 одсто акција Института, истакао је за Побједу да су овакви потези неприхватљиви и незаконити, наглашавајући потребу за транспарентним и легалним процесима у вођењу Института.

Како је Ракчевић рекао, Влада је усвојила Платформу без консултација са мањинским акционарима и одбором директора.

– Не могу да коментаришем платформу, јер нико од мањинских акционара, који посједују 44 одсто удјела у Институту, нити одбор директора, који је према Закону о привредним друштвима орган који управља акционарским друштвом заједно са Скупштином и извршним директором, није упознат са њеним текстом – казао је Побједи Жарко Ракчевић.

Према закону и статуту акционарског друштва, како је појаснио, институција која управља друштвом, а то је Одбор директора, даје смјернице извршном директору, утврђује пословну стратегију и не може преносити своје надлежности на друга лица.

Истакао је да је парадоксална ситуација да 30. маја Влада усваја платформу, а сљедећег дана шаље мејл одбору директора да усвоји предложени уговор о дјелу за ангажовање стручних консултаната, који су већ почели да раде мјесец раније.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here