ПРЕДСТАВНИЦИ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА ХН КОД МИНИСТРА МИЛАТОВИЋА

Туристичке агенције у Херцег Новом нису у могућности да спроводе своју дјелатност, а проблеме са којима су суочени, изнијеће министру економског развоја Јакову Милатовићу на састанку, који је заказан за 15. март.

Поједине туристичке агенције из нашег града скоро 17 мјесеци нису оствариле приход, док су им расходи повећани. Од  почетка пандемије примили су 70 одсто зараде по сваком запосленом и 50 одсто за одржавање возила за трансфер путника.

-У наредних пар година нећемо постићи ниво који смо имали 2019. године, ниво када смо се задуживали, па је тражено ренфинсирање кредита преко посебне кредитне линије код ИРФ-а. Битно је, а о томе се мало говори, прихватање меких колатерала што значи наших основних средстава за рад аутобуса и возила, јер имамо велики проблем. Већина колега не може да оствари чврсти колатерал и аутомски нема право на кредитну линију, казао је за РТХН Веселин Кривокапић, власник Туристичке агенције Тrend travel.

Надлежнима су упутили захтијеве за исплату минималне зараде за запослене за наредних шест мјесеци и помоћ због кредитног задужења у претходном периоду. О томе ће разговарати са министром економског развоја на састанку који је заказан за 15 март. Уколико се не нађе рјешење, туристички радници најављују за 17. март аутомобилски штрајк у Подгорици.

Оцјену да ће актуелна ситуација потрајати, те да још увијек не постоји план за предстојећу сезону дијели и Горан Чоловић, власник Туристичке агенције Горбис.

-Стање је врло деликатно. Нама је од четвртка сторниран мај, тако да остаје да у наредним данима видимо шта ће се дешавати за наредне мјесеца. То је оно што можемо знати у овом тренутку, а у наредном периоду остаје да видимо шта ће се дешавати за наредне мјесеце, од јуна па даље.

И поред неизвјесне ситуације, постоји интересовање за посјету Херцег Новом у предстојећој туристичкој сезони.

-Упити постоје, у сталним смо контактима са нашим партнерима, интересовање постоји. Највећи је проблем што нико, ни ми, ни наши партнери, не знају какве ће бити епидемиолошке мјере, казао је Веселин Кривокапић.

Чоловић истиче да Горбис претежно ради са туроператорима и најава има, међутим те најаве се сторнирају и како вријеме пролази тако слиједе отказивања.

-Нисмо баш неки оптимисти. Надамо се да ће бар за овај народ који се бави приватним смјештајем имати неке могућности, макар мјесец, да неко има посла, казао је Ћоловић.

Представнци агенција су спремни да заједничком иницијативом пронађу рјешење како би спремно дочекали предстојећу туристичку сезону. Јединствени су и у оцјени да је хитан одговор надлежних неопходан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here