ПРЕДСТАВЉЕНЕ НОВЕ МЈЕРЕ: КАФИЋИ ДО ПОНОЋИ, ОКУПЉАЊЕ ДО 50 ЉУДИ

Ресторани и кафићи од сутра могу да раде сат дуже – до поноћи, а музика уживо на терасама и баштама дозвољава се од 20 до 23 сата. Новим мјерама дозвољава се и рад забавних паркова, луна паркова и друтих, казао је на конференцији за новинаре ИЈЗ  државни секретар у Министарству здравља Борко Бајић.

У Црној Гори од сутра ће бити дозвољена приватна и јавна окупљања на отвореном уз присуство до 50 људи и уз поштовање препорука Института за јавно здравље.

Од сутра ће бити дозвољено присуство публике на спортским догађајима уз услов да је попуњеност до десет одсто капацитета мјеста за сједење и уз услов да има минумум једно слободно мјесто између гледалаца.

Дозвољавају се групни тренинзи на отвореном, такође до 50 људи .

Oлакшан је улазак странаца и уз раније услове које се тичу негативног ПЦР теста, доказа о потпуној вакцинацији (најмање 14 дана прије уласка), као и теста за антитјела, омогућава се улаз и уз негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

 Број заражених корона вирусом у Црној Гори тренутно је испод  1.000, саопштио је директор Института за јавно здравље Игор Галић. Број тренутно обољелих је 973.

  У питању је позитиван тренд, а епидемијска крива указује да је епидемија на најмањем нивоу од јула 2020. године . Kако је навео Галић, просјећан број обољелих прошле недеље је био 56.

Најповољнија ситуација је у јужном дијелу Црне Горе – гдје се биљежи стандардан пад у индикаторима оболијевања.

-Упоредном аназом може се закључити да Црна Гора има мањи број активних случајева у односу на  земље ЕУ и региона, у односу број становника, казао је Галић.

Констатовано је да  масовна вакцинација започета 4. маја, биљежи завидне резултате. До 27. маја, како је саопштио Галић, аплицирано је 191.178 доза вакцина, од којих је првом дозом вакциниса 129.071 грађанин, а у цјелости њих 62.107.

Апелује на грађане да наставе овако позитиван тренд вакцинисања.

Медицински директор Kлиничког центра ЦГ  Зоран Терзић је навео да је у овој установи  хоспитализован 31 пацијент, од чега 18 на интерној клиници, а остатак на Kлиници за инфективне болести.

 Раније је министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић  новинарима потврдила да је у Црној Гори активно мање од хиљаду случајева коронавируса и да ће захваљујући свим тим бројкама и активној имунизацији, као и контроли, односно поштовању мјера, дјелимично либерализовати постојеће мјере, преносе медији.

-Дозвољавају се приватна окупљања на отвореном уз присуство до 50 људи и уз поштовање препорука ИЈЗ-а. Такође, дозвољавају се јавна окупљања на отвореном до 50 лица уз обавезу ношења маске и одржавања одстојања од два метра, казала је Боровинић Бојовић.

Она је потврдила да је у Црној Гори до сада дато више од 190 хиљада доза вакцина против коронавируса, од чега око 130 хиљада првих доза, док су комплетно имунизоване преко 62 хиљаде грађана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here