Представа „Петријин венац“ – Посебност судбине женског јунака

Антологијско дјело Драгослава Михаиловића „Петријин венац“, преточено у мондраму режисерке Јане Маричић, у продукцији Театра на брду, глумица Мирјана Карановић маестрално је одиграла синоћ на сцени Дворане Парк, не остављајући никога у гледалишту равнодушним.

Приповједајући причу о својој судбини и страдању, Петрија кроз вијенац животних ситуација креира слику о себи као снажној и неприкосновеној хероини, која упркос свим невољама никада није одустала од својих снова.

Перма ријечима протагонисте у комаду Мирјане Карановић, Петрија је личност која у мушком свијету не посустаје и не губи вољу и љубав према животу.

Мирјана Карановић, глумица

– Њу прије свега краси најбоља људска особина, а то је да се прилагођава и да успјева да преживи. То је оно што је, чини ми се, најважније рећи. Чак и онда када си жртва, заправо је важно преживјети, јер живот је тако драгоцјен – наводи она.

Иако је живот није мазио, Петрија има неколико важних тренутака када „лупи шаком о сто“ и предузме нешто, што све те мушкарце око ње изненади.

– Када она каже да зна шта хоће, мислим да је то оно што је фасцинирало тог њеног другог мужа. Њена одлучност говори заправо да она није неко за привремену забаву, него да она тражи сигурност у животу – објашњава Карановић.

Легенда југословнеског глумишта дебитовала је на великом платну управо у филму „Петријин венац“ и како истиче, тада није имала праву слику о томе шта заправо представља ова прича.

– Мислим да сам сада схватила да сам зрела да то изговорим овако на сцени, што је потпуно другачије него на филму, гдје сам имала пуно помоћи од аутентичног декора, па до партнера, док овдје ја причам своју причу – казала је Карановић.

За улогу Петрије Мирјани Карановић освојила је специјалну награду на Фестивалу малих позоришних форми у Зајечару, за изузетан допринос глумачкој умјетности у овој представи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here