Представа „Оточка терца“ одиграна у Дворани „Парк“ – прича пуна сукоба, топлине и хумора

Представа „Оточка терца“  настала према тексту драмског комада “Сјецишта”, ауторке Беатрице Курбел одиграна је синоћ у Дворани „Парк“, поздрављена је бурним аплаузом и овацијама. Комад је права морска прича, пуна људских бродолома, али и топлине и хумора је настала у продукцији Центра за културу Новог Винодолског.

Према тексту “Сјецишта” ауторице Беатрице Курбел, “Оточка терца” доноси занимљив приказ свакодневнице сестара Аве и Беле у њиховој изолираној оточкој средини. Монотонију њихових живота неочекивано мијења долазак Загрепчанке Дорис.

Бела, коју игра Оливера Баљак, казала је да је у Херцег Новом красна публика и лијеп је осјећај што је толико људи дошло и интеракција одлична.

-Ми смо ти који бацамо лоптицу први и они реагују. Баш смо срећни и задовољни. Ми смо од старта пуно респекта, поштовања и љубави радиле ту представу и Иван Вања Алач је био красан, без повишеног тона. Радило се с љубављу и јако предано. Лик Беле је писан на штокавици и кад сам прочитала рекла сам не може тако. Ако је жена на отоку цијели живот то превеsti на чакавицу. Пребацило се на чакавицу и дала сам себи тежи задатак, али то је респект људима који живе на отоку, казала је Баљак.

Ана Виленица која је радила адаптацију текста, али и игра лик Дорис, истиче да је публика дисала са њима и мислим да смо им успјели пренијети емоцију, поруке и испричати неке животне приче

-Након свих мојих година у умјетности, мени највише фали човјека и његове приче. Има пуно коцептуалних представа, пуне политичког активизма са некаквим идејама. Није тешко смислити идеју, али мислим да је тешко подијелити емоцију на сцени и држати публику да дише са њом и она са вама. То смо ми желели да слијемо у ову представу, казала је Виленица.

Бранка Петрић, која игра Ану Дорисину сестру, истиче дасе у представи преплићу односи између сестара, њихови животи, снови, љубав

-Има и хумора и топлине, тај живот двочасовни се некако испунио. Има и моменат свијест о женској моћи. Многим женама можда фали и та свијест да би лакше прошле у животу, не да сад с тиме машу, већ то је унутрашње као сидро добро, казалa је Петрић.

Представа је имала премијеру у августу 2022. у дворишту Мажуранићева двора у Новом Винодолском, одакле је кренула на путовања по мјестима и градовима Хрватске. Ово је прво гостовање представе ван Хрватске, након низа извођења у протекле двије сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here