ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О КОМУНАЛНОМ ОПРЕМАЊУ ЗЕМЉИШТА ДЕФИНИШЕ ПЕТ ЗОНА

Новим предлогом одлуке о комуналном опремању земљишта предвиђено је пет зона, а највеће умањење накнаде – 15% је за једнократно плаћање. Изједначени су трошкови за пословање и становање, а посебан коефицијент обрачунава се за објекте веће од 500 квадрата, објаснио је Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу Општине Херцег Нови.

Предлог одлуке усвојила је Влада претходне седмице што је било неопходно како би се она нашла пред одборницима локалне Скупштине. До тада је на снази одлука из 2009. године, казао је Велаш.

-Ради се о усклађивању општинских прописа са законом о планирању и изградњи који је ступио на снагу у августу 2020. године. Били смо у обавези да то ускладимо.

Нова одлука предвиђа двије зоне мање, казао је Велаш.

-Прва и друга зона су остале непромјењене, накнада је 150 еура. односно 120 за другу зону. Трећа зона је 75 еура и ту је накнада умањена у односу на претходну која је износила 90 еура.

Значајнијих промјена није било када је ријеч о повећању или умањењу накнаде.

-Најзначајније умањење је за једнократно плаћање и износи 15%. Ранија одлука је уводила коефицијент за објекте преко 300 квадрата и за које се увећавао износ од 1,5%, Према садашњој одлуци је коефицијент 1,3 и за објекте преко 500 квадрата.  Нова одлука изједначила је накнаду за пословање и становање, док је претходна подразумјевала 1,5 посто скупљу накнаду за пословање.

Влада је усвојила и предлоге одлука за санацију, алтернативни смјештај и годишњу накнаду за коришћење простора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here