ПРЕД ОДБОРНИЦИМА У ЧЕТВРТАК 23 ТАЧКЕ ДНЕВНОГ РЕДА

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, заказао је осму редовну сједницу локалног парламента у четвртак  7. априла, у 10 часова. На дневном реду ће се наћи 23 тачке.

Како за РТХН информише предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, прва тачка дневног реда биће предлог Одлуке о измјенама и допунама Статута општине Херцег Нови, којом ће бити дефинисан нови грб и застава нашег града.

-Ми смо прије годину усвојили грб, сада ћемо добити сагласност Владе, тако да ће на постојећи грб ићи лента, на којој ће на старословенском писати – „Град у име Светог Стефана сазда”. То је извод из оригиналне повеље краља Твртка поводом оснивања нашег града, 1382. године и у потпуности је у традицији Херцег Новог. Умјесто постојећих копља имаћемо кринове, који су такође израз нашег историјског наслијеђа. Аутор грба је Срђан Марловић, казао је Отовић.

Занимљива је и тачка о прихватању иницијативе за успостављање сарадње и братимљења Општине Херцег Нови са Општином Фоча, казао је Отовић.

-Они су чак на својој скупштини донијели одлуку у братимљењу са нашом општином, а ми ћемо кренути истим путем. Поред тога што велики број становника Фоче живи у Херцег Новом, што смо кроз историју тијесно сарађивали, Фоча је студенстки центар, тамо се налази познат медицински факултет, а знамо да се са проблемом медицинског кадра суочава цијели регион. Ми ћемо и подстакнути будуће младе докторе који студирају у Фочи да дођу и раде код нас, рекао је Отовић.

На сједници ће такође бити ријечи о статусу болнице Мељине. На састанку који је одржан у фебруару у Подгорици, прихваћен је закључак са ванредне сједнице, који се тиче одрживог финансирања болнице.

– Од тада се званично није много тога промијенило, ми смо у сталном контакту са представницима болнице и Владе и покушавамо на све начине да утичемо да се пронађе начин на који ће болница функционисати. У питању је веома комплексан проблем који се не може ријешити брзо, али ако ми то стално заборављамо и гурамо под тепих, он се никада неће ријешити, нагласио је Отовић.

Од 23 тачке сједнице локалног парламента Отовић издваја и предлог програма уређења простора за ову годину.

-Програм прописује динамику уређења простора, изворе финансирања, начин на који ће се опремити комунално земљиште и ту можемо да видимо да се Општина потрудила, да већи дио буџета опредијели за капиталне издатке и да добијемо што више средстава са државног нивоа, објашњава Отовић.

Одборници ће, између осталог, расправљати и о предлогу Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Лука Херцег Нови – градска лука Шквер” и Друштва са ограниченом одговорношћу „Агенција за изградњу и развој Херцег Нови”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here