Православни вјерници прослављају Успење Пресвете Богородице, одржана академија

Православни вјерници данас прослављају Успење Пресвете Богородице. У манастиру Савина у присуству бројних вјерника служена је света литургија. У 18 сати планирана је вечерња служба и  литија са чудотворном иконом Савинске Богородице.

Синоћ је у порти манастира у организацији СПКД Просвјета, а у оквиру Трга од Ћирилице одржана је Госпођинданска духовна академија насловљена „Пресвета Богородице Савинска, спаси нас“. Игуман манастира Савина Макарије казо је да вече посвећено молитви Богородици

-Све ово што ми видимо овдје у овом манастиру, сваки камен и лист је само један мали дјелић као кап у огромном мору благодати и љубави Божије према нама. Али то што видимо нама много значи. И света обитељ овдје вјековима окупља народ и усмјерава га и упућује на вјечни живот, казао је Макарије.

Овај свети манастир, како је казао игуман Макарије, тражи од нас светост  и Пресвета Богородица је овдје истинска и права игуманија.

-Она својим рукама и преблагим очима гледа на све нас. Гледа на на наша срца. Оно што је суштинско у човјеку је његово срце. Оно што човјек срцем хоће и жели, оно што његова унутрашња мисао тежи, то је човјек, казао је Макарије.

Подсјетио је да је манастир сачуван истинском молитвом Пресветој Богородици .

-Богородица не чује молитве било кога, него онога који се моли у истини и свим срцем.  Монаси који су живјели овдје и који нас призивају на ту истину и преданост служења Богу, управо нам показују и дали су нам примјер како ми треба данас да живимо и долазимо у овај свети манастир, казао је Макарије. Ко год долази у овај манастир увијек треба да размишља гдје долази, коме долази и коме се моли и обраћа. Да припреми своје срце, смири себе и схвати да смо ми људи слаби, склони гријеху, сваком паду. Једини стуб и камен је Господ Исус Христос , а Богородица нас упућује на њега, на њеног сина  да исцјели наша срца и душе и онда ћемо постати истински људи, поручио је Макарије.

У програму су учествовали: хор Свети Василије Острошки, Ивана Жигон, Андреј Божиновић, Зоран Тројановић, Милован Лаловић, Душан Тадић. Модератор вечери била  је Оливера Доклестић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here