Православни вјерници обиљежавају Велики петак

У црквама се данас не оглашавају звона. Обичај је да се данас фарбају Васкршња јаја, којим се најављује и симболизује васкрснуће Господа Исуса Христа. Успомену на Страдање Исуса Христа на Голготи, као најтужнији догађај за хришћане.

У православним храмовима синоћ је служено Велико Бденије, као успомена на Тајну Вечеру Исуса Христа са 12 апостола, на којој је најавио издају и своје страдање.

У храмовима служе се Царски часови, а вечерас ће бити обављено Бденије са изношењем Плаштанице.

Изношење Плаштанице и читање Статија у црквама Св. Спаса на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти биће у 18 часова.

На Велику Суботу Света литургија и освештање Васкршњих јаја  биће обављено у црквама Св. Спаса и Св. Архангела Михаила, са почетком у 9 часова.

Поноћна литургија и  Пасхално јутрење биће служени у црквама Светог Спаса и Светог Архангела Михаила, у којима ће  Васкршња литургија, у недељу почети у 9 часова.

Свечане Васкршње литургије служе се готово у свим православним храмовима.

Парохија Мокрињска обавијештава да ће у храму Свете Варваре на Мокринама, у недељу на Васкрс бити служена Васкршња литургија, са почетком у 9 часова. Биће обављено освештење Васкршњих јаја.

На Васкршњи понедељак, Света Архијерејска Литургија биће служена у храму Свете Тројице у Kутима, коју служи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије са свештенством, а у наставку традиционална Литија, коју ће предводити Митрополит.

На Васкршњи уторак, Св. литургија биће саборно служена у храму Светог Теодора Ушакова, са почетком у 9 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here