ПРАЋЕЊЕ МЕДИТЕРАНСКЕ ВОЋНЕ МУВЕ И ПРЕПОРУКА ФИТОСАНИТАРНИХ МЈЕРА

У оквиру Програма фитосанитарних мјера обавља се мониторинг медитеранске воћне муве (Ceratitis capitata) прегледима клопки на више локација на црногорском приморју, информишу из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Преглед клопки (Tephri i Jackson) на локалитетима у Бококоторском заливу (Бигова, Баошићи, Ђеновићи) обављен је 25. августа, а утврђено је приусутво муве у свим локалитетима у веома ниској бројности – Баошићи -1 ♀, Ђеновићи – 2 ♂♂, Бигова – 2 ♂.

Такође, обављено је узорковање и накнадни лабораторијски преглед “сумњивих” узорака плодова брескве и смокве на евентуално присуство ларви, али није утврђено љихово присуство у узоркованим плодовима.

Из Управе препоручују стално праћење стања у воћњаку и тока сазријевања плодова, нарочито смокве, као и одржавање хигијене, уклањање и уништавање плодова на којима се уоче било какви симптоми напада или преурањено дозријевање, спаљивањем или одлагањем у пластичне кесе која се вежу и стоје на сунцу најмање 8 сати. Сумњиви плодови се не смију закопавати у земљу нити бацати у контејнер.

– Савјетујемо да се као превентивна мјера око стабала смокве (а касније и осталих воћака-како буду дозријевале) у ширини пречника крошње, поставе и ПВЦ фолије или слој сламе да би се онемогућио улазак ларви у земљиште из евентуално нападнутих плодова – наведено је у саопштењу.

Савјетује се и примјена мјера хемијске заштите на почетку фенофазе сазријевања плода, односно у вријеме када они постану пријемчиви за напад, примјеном инсектицида на бази делтаметрина, пиримифос–метила, малатиона. Главни и у економском смислу најзначајнији домаћини су цитруси, прије свега мандарина, а бројне популације може остварити и на смокви и јапанској јабуци (кака). Поред ових домаћина утврђени су бресква, јабука, иглица.

Приликом одабира препарата обавезно треба водити рачуна о каренци и дозвољеном броју третирања у току године, сортименту и фенофази развића плодова домаћина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here