ПОВОДОМ СВЈЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ УЧЕНИЦИ ПИСАЛИ ИНСПИРИСАНИ БОДЛЕРОМ

Ученици Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“, њих 25, учествовало је данас на литерарном конкурсу „Отвори књигу, отвори свијет“ који већ 12 година, организују у сарадњи са Градском библиотеком и читаоницом. Повод је Светски дан књиге и ауторских права – 23. април.

Уз поштовање епидемиолошких мјера, ученици су писали у просторијама школе, бирајући поезију или прозу као одговор на двије теме, обје у знак значајног јубилеја – 200 година од рођења Шарла Бодлера, објаснила је чланица професорица Љиљана Карановић.

-Наши ученици су кроз наставни програм упознати са дјелом и значајном улогом овог пјесника. Управо из тог разлога, понудили смо им једну тему која се односила на живот пјесника, на истину коју је проносио у пјесмама. „Поезија Бодлера, шокантна истина“ била је прва тема, а објашњавамо тиме да не постоје верзије истине. Истина постоји као једна и само је на човјеку да ли ће изаћи из духовног, моралног и интелектуалног мрака и својим умом и срцем видјети ту истину. Оно што је био задатак ученика је да пишу о начинима на којима је Бодлер приказао истину о погубности приземног и површног.

Друга тема била је стих из Бодлерове пјесме „Узлет“ који гласи „Срећан је ко може на крилима маште, да се хитро вине у поља свјетлости“.

-Ова тема је дала мало више слободе за креативност и критику декадентног друштва. Ово је била прилика да ученици искажу бунт против малограђанске свијести, против хипокризије јер заиста живимо у времену када већина младих не разликује, немојте замјерити, али једно савршено умјетничко дјело попут Микеланђеловог Давида од обичне бандере. Данас се све, мање више, зове умјетност. Зато је ово била прилика и простор да подигну глас против такве декаденције и објасне колико је важна потреба за квалитетним стваралаштвом, казала је професорица Карановић.

Имали су слободу да искажу креативност кроз поезију или прозу, сходно сопственим афинитетима, казала је професорица Карановић.

-Већ дванаест година дјеца стварају у оквиру овог конкурса и заиста сваког пута има веома квалитетних радова, дивне дјеце са аналитичким умом и високим креативним стваралаштвом.

У комисији су професорица Ана Лековић, библиотекарка Весна Драгићевић и професорица Љиљана Карановић, а у наредних седам дана очекују да ће радове прегледати и прогласити побједнике. Најбољима ће Градска библиотека и читаоница уручити награде.

-Ово је све тимски рад на нивоу нашег актива и дивна сарадња са Градском библиотеком и читаоницом. Данас је ученике поздравио, пред почетак писања, гдин Војин Лазаревић из ове установе. Ученици су писали под шифрама, као и обично, а проглашење најбољих биће уприличено у Градској библиотеци и читаоници, казала је професорица Карановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here