ПОВЕЉА „ПРОСВЈЕТЕ“ УЧИТЕЉИЦИ ВЈЕКИЦИ ЛАКОНИЋ, ПОСТХУМНО НАГРАЂЕНО ЈОШ ТРОЈЕ НАСТАВНИКА

Српско просвјетно-културно друштво „Просвјета“ овогодишњу повељу просвјетном раднику, као скромну захвалност за дугогодишње брижно, посвећено образовање генерација младих нараштаја, дајући им темељ не само образовања, него и морала и људскости, додјељује учитељици Вјекици Лаконић са Каменара.

Вјекица Лаконић је рођена 21. маја 1952.г. у Котору. Похађала је Основну школу „Орјенски Батаљон“ у Бијелој, а гимназију у Херцег-Новом.

Дипломирала је на педагошкој академији у Никшићу, 1975.г. и исте године добила посао учитељице у Подручном одјељењу Основне школе „Дашо Павичић“ у Пријевору. Ту је остала двије године, а потом је прешла у матичну школу, гдје је остала све до пензије (21. новембра 2010. године).

-Учитељица Вјекица је читав свој радни вијек провела у Основној школи “ Дашо Павичић“ у Херцег Новом и у духу стихова Леса Ивановића: „Има на свијету мирних, добри људи што кроз живот нечујно и тихо газе“… оставила неизбрисив траг у „педагошкој поеми“ ове васпитно-образовне установе. Учитељица Вјекица је оличење узорног човјека и педагошког радника, какви се не сријећу често. Тешко је процијенити да ли је Вјекица бољи човјек или просветни радник. Можда је боље рећи да је ово прво, условило ово друго, или је та чудна синергија створила особу коју су све новске породице које су уписивале дјецу на Топлој, жељеле за учитељицу свога дјетета, ријечи су педагогице Недјељке Стојановић Станојловић које је између осталог написала о учитељици Вјекици у образложењу Повеље.

Како је за РТХН казала чланица жирија, књижевница Снежана Вукићевић Чворо, током пандемије Ковид-19, Херцег Нови је изгубио троје просвјетних радника.

– То су Владо Сетенчић, некада учитељ на Луштици, који је раније добио награду  „Просвјете“, пензионисани професор Бранко Васиљевић, који је радио у СМШ „Иван Горан Ковачић“ и Винка Перишић Шаренац, наша пјесникиња и професорица матерњег језика, која је са нама блиско сарађивала. Она је водила школу српског језика и у свему подржавала рад „Просвјете“ – наводи она.

Снежана Вукићевић Чворо

Вукићевић Чворо је казала да ће професор Бранко Васиљевић и Винка Перишић Шаренац ове године постхумно бити награђени Повељом СПКД „Просвјета“.

ВЕЛИКИ БРОЈ РАДОВА СА МАКСИМАЛНИМ БРОЈЕМ БОДОВА

На литерарни конкурс намјењен ученицима основних школа у Боки Которској, који СПКД „Просвјета“ Херцег Нови расписује у новембру сваке године у част Светог Саве, стигло је укупно 46 радова, од чега 26 прозних и 20 поетских. Дјеца су могла да пишу радове на двије теме: „Чујем светосавска звона“ и „Уз Светог Саву у царству небеском“.

Једногласном одлуком жирија награђени су Анђела Вуловић, ђак осмог разреда ОШ „Вељко Дробњаковић“ из Рисна и Немања Мотика, ђак осмог разреда  ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике, који дијеле прву награду за прозни рад, као и Милица Ковач, ђак шестог разреда ОШ „Народни херој Саво Илић“ из Доброте за поезију, информише Вукићевић Чворо.

– Сви награђени ове године имају по 15 бодова, што је максималан број. Али смо писали примједбе, кога би издвојили и сагласили смо се око ово троје дјеце. Откад конкурс траје, близу 10 година, ово је највећи број пристиглих радова. Ријеч је о најбољим и најписменијим радовима, па можемо рећи да смо у „Просвјети, ипак, нешто постигли – истиче она.

Награде су ранијих година уручиване на Светосавској академији. Oве године, међутим, због актуелне пандемије, додјела награда је под знаком питања, али ће у „Просвјети“ наћи начин, обећала је Вукићевић Чворо.

– Морам да похвалим сву дјецу са овог конкурса, јер су изузетно добро писали. Сви радови су одлични и заслужују прву награду, али морали смо да издвојимо оне који су за нијансу бољи од осталих. Ове године немамо трећу награду, јер имамо толико добрих радова, да је њу бесмислено и додјелити – објашњава она.

Трочлану комисију чинили су књижевник Никола Маловић, професорица српског језика и књижевности Јелена Ђоновић и књижевница и писац за дјецу Снежана Вукићевић Чворо.

Учествовало је осам школа из Боке Которске: „Народни херој Саво Илић“ из Доброте, „Никола Ђурковић“ из Радановића, „Вељко Дробњаковић“ из Рисна, „Мирко Срзентић“ из Петровца, „Драго Миловић“ из Тивта, „Орјенски батаљон“ из Бијеле, „Илија Кишић“ из Зеленике и „Дашо Павичић“ из Херцег Новог.

Исти број бодова као и првонаграђени аутори прозног текста освојили су: Наталија Смоља, осми разред, ОШ „Орјенски батаљон“, Бијела; Никола Ковач, девети разред, ОШ “Народни херој Саво Илић“,Доброта; Дарија Губернић, седми разред, ОШ “Вељко Дробњаковић“, Рисан; Милица Радуловић, седми разред ОШ „Илија Кишић“, Зеленика.

Алекса Радуловић, пети разред, ОШ „Илија Кишић“, Зеленика и Лана Милиша, шести разред, ОШ „Орјенски батаљон“, Бијела освојили су исти број бодова као и првонаграђена ауторка пјесме.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here