Повећано интересовање туриста за обилазак тврђава Канли кула и Форте Маре

У Херцег фесту биљеже све бољу посјету новским тврђавама. На улазима тврђава Форте Маре и Канли кула постављени су пунктови са промотивним материјалима на више језика, а у припреми су и сувенири.    

Због клизишта на подручју Kанли куле, дошло је до пуцања водоводних цијеви, тако да је ова градска тврђава, којом управља Херцег Фест ове године отворена нешто касније. Тврђава Форте Маре за посјетиоце је отворена 13. априла, а Kанли кула 26. априла. У сарадњи са предузећем Водовод и канализација Херцег Нови, биће урађен пројекат санације водоводне инфраструктуре, казала је за РТХН Биљана Белушевић из Јавне установе културе Херцег фест:

– Kаснило се из техничких разлога. Због саме конфигурације терена, што знамо да се налази на клизишту, дошло се до пуцања водоводних цијеви и имамо проблем са мокрим чвором. У сарадњи са Водоводом планирамо да ријешимо тај проблем. Кад дође до санације Канли куле биће ангажовани археолози, стручан надзор конзерватора, да би се санирало како треба. Канли кула је још 1957. године сврстана у културно добро и под заштитом је државе, подсјетила је Белушевић.

 Привремено је ријешен проблем водоводне инфраструктуре и Kанли кула је спремно дочекала посјетиоце. За ову туристичку сезону формиран је и нови цјеновник.

 – Савјет је одобрио нове цијене, што значи да је за индивидуалну посјету три еура по особи, док је за групну посјету  од 10 особа плус – два еура. За дјецу до 10 година карта је гратис, али уз обавезну пратњу пунољетне особе.     

Тврђаве Канли кула и Форте Маре отворени су сваког дана од 9:00 до 17:00 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here