ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЉЕКАРИМА И МЕДИЦИНСКОМ ОСОБЉУ

Од 1. јануара љекарима ће бити повећане плате за 200 еура, а медицинским сестрама за 120, саопштила је др Јелена Боровинић Бохјовић, министарка здравља на заједничкој конференцији за новинаре са министром финансија Милојком Спајићем.

Како је казала, двије деценије ради као љекар и управо толико је слушала приче и обећања о повећању зарада љекарима.

-Од првог дана од када сам именована за министарку здравља за ову тему ургирам на свим адресама. И нама није требало 20 година да изађемо испред вас и да кажемо – договорили смо се. Повећање зарада љекарима сада је извјесно, више није обећање већ постаје реалност.  То је један од начина да се ова држава одужи љекарима који сваке секунде носе један од најтежих терета на својим леђима, казала је др Боровинић Бојовић.

Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања је додатно појаснио да ће, осим повећања за све запослене у држави у просјеку за 17,5 одсто које ће се обезбиједити кроз план “Европа сад”, од 1. јануара моћи додатно да се повећају зараде за здравствене раднике од 12,5%.

-Тиме је укупно повећање за здравствене раднике 30 одсто, што је вјероватно и највеће повећање зарада икад у здравству у овако кратком периоду. Желимо само да покажемо колико су нам ти људи битни за државу, да остану у држави… Да нам нација буде што здравија, поручио је Спајић.

Он је захвалио представницима здравственог система, на челу са министарком здравља, на посвећености, снази и стручности јер тиме се омогућава да се Црна Гора води путем економског опоравка и стабилизације.
“И здравље и економија”, порука је министра Спајића са заједничке конференције за новинаре са министарком здравља др Јеленом Боровинић Бојовић након сједнице Владе.

Љекар опште праксе тренутно зарађује 622 еура; специјалиста 755 а субспецијалиста 823.

-Од 1. јануара 2022. године ове плате износиће 809 еура, 981, односно 1.070 еура. Ако медицинска сестра сада зарађује 400 еура, она ће од 1. јануара 2022. године примати око 520 еура. Вјерујем да ћемо на овај начин коначно мотивисати наше љекаре да схвате да не постоји љепши комад неба од оног над Црном Гором и да треба да остану овдје и да лијече свој народ, казала је министарка.

Она је подсјетила, да се сваке недеље у Црној Гори у јавном здравству уради око 140 хиљада прегледа.

-То је мјерљив доказ о посвећености свих запослених у здравству о ком се, нажалост, мимо нашег сектора, ријетко јавно говори. Ја ћу вам рећи да је то резултат вриједан дивљења, закључила је министарка др Боровинић Бојовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here