Повећање капацитета хитних служби за превенцију, припрему и одговор на катастрофе уз подршку ЕУ

Фото: хераг.ба

Резултати двогодишњег пројекта Европске уније, који је повећао капацитете 5 јединица цивилне заштите на подручју Западнохерцеговачког кантона и Херцег Новог како би што успјешније заштитили грађане и домаћинства приликом природних непогода, представљени су данас у Грудама. Европска унија је кроз овај пројекат осигурала  специјализовану обуку и набавку опреме у вриједности 220.000 еура. Опрема укључује специјална возила и специјализовану опрему за јединице цивилне заштите, ватрогасне и спасилачке екипе.

На данас одржаној конференцији представљене су све спроведене пројектне активности које су резултирале успоставлјањем прекограничне сарадње, бољом опремљеношћу хитних служби и јачањем јавне свијести о правилном реаговању у ванредним ситуацијама. Захваљујући финансијској подршци Европске уније ојачани су капацитети за управљање ризицима од природних и других катастрофа, опремањем тимова заштите и спашавања и одржавањем тренинга за чланове прекограничног тима.

На конференцији су прирсуствовали потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, чланови пројектног тима из Канцеларије за међународну сарадњу и Припрадници службе заштите и спашавања општине Херцег Нови, на челу са командиром Златком  Ћировићем, одборник Јован Суботић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.

У протеклом периоду пројектни тимови заједно са Службама из система цивилне заштите Црне Горе и БиХ предано су радили на пројекту. Њихова сарадња представља примјер како заједнички напори могу донијети стварне промјене на локалном и регионалном нивоу. Осим тога, пројект је јачао и међународну сарадњу, стварајући мостове између заједница, казао је Мустур.

-Задовољство је бити данас овдје и представити резултате нашег пројекта „Отпорна граница“. Овај пројект представља кључну иницијативу која ће значајно побољшати нашу способност суочавања с изазовима катастрофа те осигурати бржи, успјешнији и координиран одговор у хитним ситуацијама. Кроз финансијску подршку Европске уније, набавили смо вриједну опрему, ојачали капацитете хитних служби, израдили Процјену ризика од катастрофа и подигли свијест локалног становништва о мјерама превенције и реаговања у случају катастрофа. Овај пројект није само улагање у сигурност наше заједнице, већ и у изградњу отпорнијег друштва које је спремно суочити се с изазовима будућности. Ове везе ће остати трајне, чиме ће се осигурати континуирана сарадња и размјена информација између наших локалних заједница, рекао је Мустур.

Предсједник Владе ЖЗХ, Предраг Човић поздравио је све учеснике и изразио задовољство реализацијом пројекта у нади да ће оваквих и сличних пројеката бити све више, те је свечано уручио цертификате члановима прекограничног тима заштите и спашавања.

Ђанлука Ванини, шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу при Делегацији ЕУ у БиХ рекао је да му је драго што су финансирали ову иницијативу служби цивилне заштите  Западнохерцеговачког кантона и Херцег Новог у њиховој прекограничној иницијативи за повећање отпорности на природне катастрофе и катастрофе изазване људским дјеловањем.

– Надамо се да ће центар за обуку у Грудама и ватрогасно возило у Херцег Новом, с осталом опремом и обуком која је осигурана у оквиру овог пројекта, помоћи у заштити грађана и домаћинстава и рјешавању природних опасности. Сретан сам што данас свједочимо конкретним резултатима наше подршке и могу само потврдити да ће се наша подршка наставити, рекао је Ванини.

На полигону за обуку служби за заштиту и спашавање у Грудама је одржана заједничка прекогранична вјежба с циљем демонстрирања капацитета служби за превенцију, припрему и одговор на катастрофе. Полигон на којем је одржана вјежба  изграђен је и опремљен кроз овај пројект и биће мјесто за обуку свих особа укључених у систем заштите и спашавања који то желе.

Радослав Лубурић,управник ЈУ Развојна агенција ЖЗХ ХЕРАГ, изразио је задовољство због успјешне реализације пројекта Отпорна граница и захваљујући Европској унији, која је препознала и финансирала овај пројекат.

-У протекле двије године реализације пројекта  успоставили смо заједничко прекогранично партнерство с циљем бољег управљања катастрофама, ојачали смо и надоградили капацитете надлежних служби у сектору заштите и спашавања и путем спроведених промотивних и едукативних кампања подигли смо свијест јавности о мјерама и правилном понашању у случају природних и других несрећа. Ово је био први пројект из ове области у којем је учествовала ЈУ Развојна агенција ЖЗХ ХЕРАГ, али смо сигурни да ће их у наредном периоду бити више, надамо се и са истим овим партнерима, рекао је Лубурић.

Драго Мартиновић, руководилац Управе цивилне заштите ЖЗХ је изразио задовољство што је управа била дио једног овако важног пројекта из подручја цивилне заштите и захвалио је свим укљученим припадницима Служби заштите и спашавања из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Потписан је и Меморандум о сарадњи између пројектних партнера и 5 опшина, односно градова на пројектном подручју с којим се ово партнерство формализује у духу пријатељских односа и јачања сарадње на подручју развоја и јачања служби управљања катастрофама и кризним ситуацијама.

Пројекат „Унапређење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница“, финансира се у оквиру ЕУ ИПА ИИ програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора (2014–2020). Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 еура, од чега је Европска унија осигурала скоро 500.000 еура бесповратних средстава. Преостали износ суфинанцирају пројектни партнери, Ј.У. Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније – ХЕРАГ (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег Нови (Црна Гора). Спровођење пројекта је започето у марту 2022. године и траје 24 мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here