Повећан промет на граничним прелазима

Фото: ГП Дебели бријег

Током новогодишњих празника на граничним прелазима у Херцег Новом забиљежен је повећан промет путника и возила, због организованих дочека у свим градовима на приморју.

Повећања су ове године више била изражена на граничном прелазу Ситница према БиХ, прича за РТХН командир станице граничне полиције Херцег Нови Драган Контић.

Драган Контић, командир станице граничне полиције Херцег Нови

– Може се констатовани једна бројка за свих пет дана, обзиром да смо прије Нове године имали викенд, односно 29, 30. и 31. децембар, када смо имали доласке. Касније, 1. и 2. јануар, враћање одређеног броја гостију. За тих пет дана на нашим граничим прелазима евидентирано и контролисано 51 хиљада путника – информише он.

На Дебелом бријегу евидентира је већи број прелазака, 26 хиљада, на Ситници 22 хиљаде, али је појединим данима на овом прелазу регiстровано и по пет хиљада путника на улазу у Црну Гору. Када је ријеч о граничном прелазу Кобила, забиљежен је промет од двије хиљаде путника.

– Када сумирамо све активности, које се тичу рада граничне полиције, током новогодишњих празника све је протекло безбједно и професионално. Код нас нису била дуга чекања на улазу, као ни касније, на излазу, јер смо дефинисали неке законске могућности кроз убрзане процeдуре које имамо за контролу. У појединим данима дужа чекања била су на прелазима из сусједних земаља, гдје су грађани из других подручја долазили код нас, тако да се генерално може оцјенити да је стање било повољно и коректно што се тиче саме контроле на граничним прелазима – оцијенио је Контић.

Током 2023. забиљежен је повећан промет у односу на годину прије за око 30%, информише Контић.

– Укупно за 2023. годину, на свим нашим граничним прелазима промет путника је био 4,86 милиона, контролисано је и 1,44 милиона возила. То су бројке које показују да је промет повећан у односу на 2022. годину, када је регистровано 3,67 милиона путника – казао је он.

Током претходне године на ГП Дебели бријег регистровано је 2,74 милиона путника и 790 хиљада возила, на ГП Ситница 1,6 милиона путника и 490 хиљада возила, ГП Кобила 501 хиљада путника и 170 хиљада возила.

1 COMMENT

  1. Samo neka obezbjede nesmetan dolazak kućama ljudima koji žive u Sutorini. Za Božić će ponovo da se blokira magistrala prema Debelom brijegu jer se vraćaju Albanci u Evropu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here