ПОТВРЂЕН СТЕЧАЈ У КОМПАНИЈИ ВЕКТРА МОНТЕНЕГРО

Вијеће судија Апелационог суда одбило је жалбу Драгана Брковића и потврдило одлуку судије Привредног суда Зорана Ашанина који је половином јануара отворио стечај у компанији Вектра Монтенегро. Стечај је отворен на захтјев швајцарске банке НЛБ Интерфајненс због дуга од 60 милиона еура.

– Не стоје наводи жалбе да је погрешан закључак првостепеног суда да су испуњени услови за отварање стечаја над Вектра Монтенегром, јер је током претходног поступка утврђено да стечајни дужник не поступа по плану реорганизације, односно не испуњава обавезе из плана према предлагачу и осталим повјериоцима. Такође је у непрекидној блокади рачуна укупно 1.656 дана – наводи се у одлуци Апелационог суда.

Суд је одбацио Брковићеве наводе да првостепени суд није утврдио да ли се план крши и према другим повјериоцима, а не само према НЛБ Интерфинансу, наводећи да на то указује и чињеница да је држава раскинула репрограм пореских обавеза, те да има и других повјерилаца чија потраживања такође нијесу измирена у складу са планом.

У одлуци се указује и да НЛБ Интерфајненс није незаконито преузела имовину компаније Хоризон лоџистикс, коју је Вектра према плану требало да уступи банци, већ је, након што је стечајни управник ове компаније одбио да уступи имовину, банка као разлучни повјерилац, била принуђена да ту имовину купи на јавној продаји. Суд одбацује и наводе жалбе да је НЛБ Интерфајненс требало да поднесе приједлог за извршење, на основу плана реорганизације и тако наплати своја потраживања, указујући да нико не може ускратити право повјериоцу, чија потраживања нијесу измирена, да покрене стечај. Све и да је поступак извршења покренут, банка се не би могла наплатити, јер је рачун у блокади преко четири године.

Првостепени суд је, према мишљењу Апелационог, исправно поступио када је одбио приједлог Вектре о допуни извјештаја стечајног управника, јер није поднијет доказ суду о евентуалном постојању нових околности. Правилно је одлучено и када је судија Ашанин одбио захтјев за своје и изузеће предсједника Привредног суда, имајући у виду да се о томе већ одлучивало.

Стечајном управнику Радојици Грби стигло је 80 пријава потраживања укупне вриједности 241,1 милион еура, који је признао 174,1 милион, од чега 119,6 милиона банкама као разлучним повјериоцима. И то НЛБ Интерфајненсу од пријављених 49,3 милиона еура признато 41,9 милиона, ОТП је од 128,3 милиона признато 68,6 милиона, ЦКБ од 33,2 милиона признато је 8,8 милиона, а 24,4 милиона условно. Пореској управи признато је 228,6 хиљада еура, Вектри Инвестментс 970,6 хиљада, Вектра Боки 237,4 хиљаде, Општини Будва 295 хиљада, Петролу 95,7 хиљада, члану борда Вектре Милићу Поповићу 111 хиљада, Драгану Брковићу 33,7 хиљада еура, а 18,4 милиона Анотеку, који се доводи у везу са Брковићем. Међу оспореним потраживањима је 11 милиона Хоризон логистика и 9,9 милиона Управе прихода Пљевља са 9,9 милиона и други.

Извор:Побједа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here