ПОТРЕБАН ЈАСАН И БРЗ СТАВ МИНИСТАРСТВА О ЕКСТЕРНОЈ ПРОВЈЕРИ ЗНАЊА

Фото илустрација

Центар за грађанско образовање (ЦГО) данас је поднио ургенцију Министарству просвјете, науке, културе и спорта да министарка хитно донесе одлуку по њиховој иницијативи за укидање екстерне провјере знања ученицима до краја пандемије корона вирусом, саопштено је из ове организације.

До екстерне провјере знања деветих разреда остало још 15 дана што захтијева хитност поступања по поднијетој иницијативи. Ради се несумњиво о ванредним околностима који имају свој огроман и негативан утицај и на процес наставе и усвајања знања ученика, али и на њихово ментално здравље. ЦГО очекује да ће Министарство овакав  контекст узети у озбиљно разматрање јер исти значајно ограничава реалну процјену постигнућа ученика и може имати посљедице и за њихов даљи процес образовања и индивидуалног формирања.Екстерна провјера знања јесте законска обавеза, али постоје и законски основи за њено укидање садржани у Уставу Црне Горе и Закону о заштити становништва од заразних болести, а посебно у условима овакве пандемије.

ЦГО подсјећа да нити једним законом о образовању није прописан онлине модел наставе, а логично је било да дјеца похађају неки од модела минимума наставе у школској години док траје пандемија. Како је због заштите од заразе редовна настава сведена на минимум директног рада наставника и ученика, те је изостала њихова педагошка интеракција, логично је и да се, на основу уставне одредбе, права грађана на здравствену заштиту и Закона о заштити становништва од заразних болести, укине односно откаже екстерна провјера знања која изазива висок ризик заразе од корона вируса приликом њеног одржавања.

Наглашавамо да се ЦГО не залаже за трајно укидање екстерне провјере знања, већ за рационално дјеловање у условима нове реалности, као и осјетљивог менталног здравља младих који нијесу имуни на рокове и притиске а појачавање тог притиска у оваквој ситуацији додатно не може дјеловати добро на њих, наведено је у иницијативи ЦГО.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here