КОМУНАЛНО-СТАМБЕНО ЈОШ УВИЈЕК БЕЗ УГОВОРА СА МОРСКИМ ДОБРОМ

Радници Комунално-стамбеног предузећа не могу одржавати расвјету која не припада градском систему, без уговора са надлежнима. Најбољи примјер је јавна расвјета у приобалном дијелу, за чије одржавање средства обезбејђује Јавно предузеће за управљање морским добром.

Према ријечима директорицe Комунално стамбеног предузећа Јасминe Коњевић, већи дио јавне расвјете на Шеталишту не ради, јер не припада градском систему. Расвјета код хотела Плажа припада хотелу, а исти је случај и са расвјетом код Енергопројекта.

– Тек нам је у августу речено да ће уговор бити смањен за неких 30 посто. Ми смо већ искористили та уговором предвиђена средства, тако да смо фактички негдје до Нове године све ово сто је рађено у зони морског добра, односно потез ривијере, Њивице, Росе одржавали у свом трошку – информише Коњевић.

Упркос бројним упитима из Комунално-стамбеног предузећа, овогодишњи уговор са Морским добром још није потписан.

– Због читаве ове ситуације још нас нису контактирали. Ми покусавамо да одржавамо постојећу расвјету колико је у нашој могућности, али постоје ствари без којих једноставно не можемо да одрадимо без директног налога инвеститора – наводи Коњевић.

Основни радови попут замјене стубова и траса или израда нових инсталација не подразумијевају текуће одржање јавне расвјете. Из Морског добра је требало да обезбједе одређена средства за ове радове, али до сада то још нису урадили. Коњевић је казала да је Херцег Нови град са најдужом урбанизованом обалом у Црној Гори, са расвјетом која је на читавом потезу морског добра.

– Од када имамо тај уговор са Морксим добром, мала су средства која су нам давана и која су покривала само текуће одржавање. Свака замјена стуба и сви ти радови спадају у инвестициони одржавање. То би требало на неки други начин да се регулише, јер уговором није. Ми смо покушавали да разне начине да се довијамо и радимо измјене. Де факто имамо великих проблема на ривијери, наше предузеће не може то да ради, ту би требало да се укључе и Општина и Морско добро, како би пробали урадити комплетну рекострукцију расвјете на ривијери – казала је Коњевић.

Највећи проблем преставља јако лоша и дотрајала инфраструктура, односно стубови. Из Комунално стамбеног предузећа их мијењају, али долази до ситуације да се стубови разликују. Због тога је Коњевић мишљења да је неопходно урадити стратегију, како би се све комплет замијенило и поставила нова расвјета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here