Потписани Меморандуми о сарадњи између МРСС, Општине Херцег Нови и организације Хелп

Подршка реализацији смјештаја породица социјално угрожених који бораве у насељу Бајковина  у општини Херцег Нови, кроз реализацију пројекта: „Стамбено збрињавање социјално угрожених у општини Херцег Нови“ дефинисана је Меморандумом о сарадњи између Министарства, Општине Херцег Нови и организације Хелп. Циљна група су локалне социјално угрожене породице које живе у насељу Бајковина, првенствено дјеца, стари и здравствено угрожене породице.

Меморандум о сарадњи  између Министарства рада и социјалног старања, Општине Херцег Нови и организације Хелп потписан је јуче као и два Меморандума између ресорног Министарства и организације Хелп. Меморандуме су потписали министар рада и социјалног старања Адмир Адровић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и директорица канцеларије Хелп-а у Црној Гори Дијана Анђелић.

-Потписивањем Меморандума о сарадњи са организацијом Хелп омогућићемо наставак два текућа пројекта и реализацију новог пројекта који се односи на изградњу стамбених објеката за расељена лица и породице у стању социјалне потребе на територији општине Херцег Нови. Ово је још једна потврда успјешне сарадње нашег Министарства, односно Владе Црне Горе са организацијом Хелп, која се огледа кроз активно учешће на многим пројектима који су допринијели побољшању услова живота мањих заједница, рањивих група, те њиховој социјалној инклузији у Црној Гори. Очекује нас још доста сличних пројеката, који ће се спроводити у складу са дефинисаним активностима Министарства рада и социјалног старања, истакао је министар Адровић.

Меморандум о сарадњи између Министарства, Општине Херцег Нови и организације Хелп је подршка реализацији смјештаја породица социјално угрожених који бораве у насељу Бајковина бб у општини Херцег Нови, кроз реализацију пројекта: „Стамбено збрињавање социјално угрожених у општини Херцег Нови“. Циљна група су локалне социјално угрожене породице које живе у насељу Бајковина у Општини Херцег Нови, првенствено дјеца, стари и здравствено угрожене породице.

-За нас је велика част што смо препознати као партнер који ће у наредном периоду, у сарадњи са Министарством, допринијети побољшању стања у сектору социјалног становања који је за Црну Гору једна од значајнијих активности која ће се реализовати у наредном периоду, поред, до сада, усјешно реализованог програма регионалног становања, који за Хелп представља нови начин сарадње са државним инстутуцијама. Кроз овај пројекат ћемо, у компоненти која се односи на социјално становање, обезбиједити преко 3000 квадрата новоизграђеног и адаптираног стамбеног простора који ће задовољити потребе корисника социјалног старања, када је ријеч о рањивим категоријама, којој припадају избјегла лица која се налазе у Црној Гори, односно о рјешавању питања социјалног становања за домицилно становништво које је у стању потребе за социјалним становањем, казала је Анђелић.

Једним од два Меморанда о сарадњи потписаним између ресорног Министарства и организације Хелп предвиђена је подршка реализацији смјештаја породица социјално угрожених у Црној Гори, кроз реализацију пројекта „Регионални стамбени пројекат и стамбено збрињавање социјално угрожених у Црној Гори“. Циљна група су социјално угрожене породице расељених које живе у Подгорици, Даниловграду, Херцег Новом, Котору, Гусињу, Плаву и Пљевљима, првенствено дјеца, стари и здравствено угрожене породице, а корисници су изабрани кроз пројекат Регионалног стамбеног програма.

Други Меморандум предвиђа подршку даљем јачању социјалне инклузије и смањењу сиромаштва у земљама Западног Балкана, кроз реализацију друге фазе пројекта „Рекономија“, који се финансира од стране Шведске агенције за међународни развој и сарадњу.

Пројекат ће подржати дигитализацију сектора са потенцијалом раста за боље економске прилике у Црној Гори и на тај начин ће повећати могућности запошљавања жена, младих и најугроженијих лица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here