Католички вјерници прослављају Светог Јеронима заштитника Жупе у Херцег Новом

Црква Светог Јеронима
Жупна Црква Св. Јеронима Херцег Нови

Католочки вјерници обиљежавају данас 30. септембар, празник херцегновске жупе. Прослава Дана Св. Јеронима, небеског заштитника града и жупе Херцег Нови почела је још синоћ Светом мисом бдијења и молитвом Прве вечерње у у жупној цркви у Старом граду.

Данас, на дан Св. Јеронима, жупна Света миса служи се у 10 и свечана Св.миса. Свечану свету мису у жупној Цркви Св. Јеронима у 18 сати предслави фра Ивица Павловић, предстојник самостана Св. Влаха у Придворју.

Дан жупе Св Јеронима, 30. септембар се обиљежава, као спомен на догађај, из 1687. године, када је војсковођа Јероним Корнер на челу млетачке војске ослободио град Херег Нови од Турака. Позната је Котобиљска битка у којој су у ослобођењу од Турака учествовали Црногорци, Херцеговци и локално становништво.

Олтар

– Јероним je старохришћански светац. Рођен je 347 године на подручју  Далмације у мјесту Стридон. Познат по свом преводу Библије на латински (превод који је постао познат као Вулгата) и својим коментарима на цијелу Библију. Јероним је покушао да створи превод Старог завјета заснован на хебрејској верзији, а не на Септуагинти, како су се преводи Библије на латинском језику изводили прије њега. Његов списак манускрипата је обиман, а поред библијских дјела, писао је полемичке и историјске есеје, из перспективе теолога.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here