Потписан уговор за израду главног пројекта водоснабдијевања насеља Росе и Клинци

Општина Херцег Нови потписала је 9.500 еура вриједан уговор са подгоричком компанијом Хидрогис систем (Hydrogis System) за израду главног пројекта водоснабдијевања насеља Росе и Клинци.

Ријеч је о секундарној мрежи, која ће бити настављена на примарну, чија изградња је у току. Након израде главног пројекта, биће расписан јавни позив за избор ревизора, а након тога и за избор извођача радова.

Директор предузећа Водовод и канализација Боро Лучић сматра да ће за изградњу секундарне мреће на Луштици бити потребно око 1,5 до 2 милиона еура.

Боро Лучић, директор предузeћа Водовод и канализација

– Поједина села ће самом изградњом главног цјевовода добити воду, пошто је у пројекту и током изградње предвиђена израда и секундарних мрежа, односно мјеста на којима они могу да се прикопчају, тако да ће велики број села, поготово у овом првом дијелу добиће воду проласком главног цјевовода. За Росе и Горње Клинце ће се градити секундарна мрежа – наводи он.

Улога Водовода у изградњи мреже на Луштици је да покреће иницијативе и предлаже рјешења, а одлуке су на Општини и Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре, објашњава Лучић.

Рок за завршетак изградње секундарне мреже није могао да прецизира, али је казао да није за очекивати да то буде завршено до почетка љетње сезоне.

Када је ријеч о реализацији пројекта изградње главног цјевовода, упркос застојима, динамика радова је задовољавајућа.

– Радови иду добро, били су успорени појавим минских направа, тако да смо сада у фази рашчишћавања око 20 хиљада квадрата. Наравно, није све минирано, али морамо претражити да не би дошло до несрећног случаја, тако да се надам да ће то ићи својим током – казао је он.

Инвестициона вриједност изградње водоводне мреже на Луштици износи око 10 милиона еура.

Луштичани се водом снабдијевају из бистјерни. Изградња водоводне мреже ће значајно побољшати услове живота и омогућити да се посвете традиционалним дјелатностима, маслинарством, сеоским туризмом и другим занимањима, што би се одразило и на повратак, обнову огњишта становника и интензивирало инвестиције на херцегновском дијелу полуострва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here