Потписан темељни уговор са СПЦ

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије и премијер Дритан Абазовић потписали су данас у Вили Горица Темељни уговор.

Премијер Дританм Абазовић након потписивања казао је да му је изузетна част и задовољство што смо довели до краја процес који је у Црној Гори, нажалост, предуго трајао.

-Идеја да се потпише уговор са СПЦ је стара идеја, жао ми је што се није реализовала у претходном периоду. Влада је одлучна да свим вјерским заједницама да потпуно идентична права. Срећни смо и задовољни ако смо томе данас допринијели. Вјерујем да се на овај начин шаље порука мира и толеранције, да окрећемо нови лист и да се окрећемо новим изазовима, који не фале у нашем друштву и окружењу, али све са жељом да градимо друштво једнакости, правде, и да право које тражимо за себе дамо и другима. То је идеја водиља, врло толерантна и грађанска, и вјерујем да смо данас ставили тачку на један изазов који је стајао пред нама – рекао је Абазовић.

Патријарх Српски Порфирије изразио је захвалност премијеру Абазовићу и министрима што су, како је казао, уложили напоре да се окончају преговори који трају од 2012. године и упутио поруке заједништва, мира и толеранције.

– Поздрављам грађане Црне Горе, без обзира на који начин се моле или не моле богу, ком народу припадају. Толико тога заједничког имамо кроз вијекове, да је заиста луксуз да тошимо вријеме на оно што нас разликује и да потенцирамо и повећамо разлике међу собом – поручио је он.

Потписивању су присуствовали министар правде Марко Ковач и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

2 COMMENTS

  1. Svaka cast! Red je i na nas Srbe da se malo proveselimo, da mozemo slobodno da ispovjedamo svoju vjeru kao i svi drugi. Ali, pred izbore treba pazljivo da gledamo ko podrzava Temeljni ugovor, ko je krvnicki protiv, a ko podmuklo cuti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here