Постројење у Мељинама у надлежности Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

Пумпа колектора у Мељинама

У Друштву за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови припремили су неопходну документацију за расписивање тендера за реконструкцију Постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама. Вриједност радова је процијењена на 4,9 милиона еура, па очекују да ће се у финансирање укључити надлежно министарство и Управа за капиталне пројекте.

Јуче је одржан састанак у кабинету предсједника Општине, на којем су договорени даљи кораци по питању комплетне реконструкције постројења, казао је у Новском јутру, директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Милан Зарић:

Милан Зарић, директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре

– Имамо шансу да финасијска средства добијемо од државе, што ће се знати у наредних неколико дана. Предмет је на столу, тамо гдје се одлучује о томе. Очекујемо да ће нам ускоро одговорити и да неће ићи у недоглед. Како год било, објавило га надлежно Министарство или ми на локалном нивоу, тај посао биће реализован. Због компликованости правне процедуре у објави оваквих тендера, практично ми ово љето се не можемо ослонити на реконструисано постројење, објашњава Зарић.

Зарић напомиње  да ће за 20-так дана објавити тендер за реконструкцију постројења:

–  По расписивању тендер ће трајати мјесец. Док се изабере најбољи извођач потрајаће још два или три мјесеца, па ако се неко жали то ће се продужити до септембра. Ми смо због тога ушли у један програм, шта је оно што треба да одрадимо, како нам се ни приближно не би поновила прошла година, ни претходне године. Ко добије тендер мораће да поштује и наш интерни надзор, како се не би поновила ситуација са претходним извођачима. Ко год буде радио мораће да да процесну гаранцију, употребну дозволу, уради технички пријем. Након тога имаћемо мониторинг двије године и обучиће се екипа која ће управљати постројењем.

Претходно смо имали тендер у вриједности од 670 000 еура, а јуче смо добили зелено свјетло за још 250 000, које ћемо уложити у неопходне радове на постројењу,  оцјењује Зарић.

До љета ће први пут откако је постројење направљено бити пуштена у рад филтерска станица и одрађен неопходан ремонт, како би били неутрализовани непријатни мириси:

– Урадиће неопходне ремонте који нису обављени до сада, поновиће дезинфекцију танкова до краја марта. Имаћемо биологију на високом нивоу, што ће се пратити. Уложиће се средства у лабораторију, у апарате и инструменте, како би омогућили прецизно праћење и хитно реаговање уколико се појаве проблеми. У колектор на ривијери биће уложено, како је договорено, око 500 000 еура и поставиће мјераче како би се умањили или ублажили непријатни мириси, а што ће поправити процес биолошке разградње и на самом постројењу. Тај посао је практично и кренуо, навео је Зарић.

На јучерашњем састанку договорено је да се коначно постројење у цјелости са главном пумпном станицом врати у ингеренцију и на управљање Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here