Постигнут договор, просвјетари чекају писану потврду да окончају штрајк

Фото: Стоп кадар Ју Тјуб Дан

Премијер Милојко Спајић казао је на вечерашњој конференцији за новинаре након састанка са представницима Синдиката просвјете да су просвјетари прихватили повећање 10 одсто бруто зараде до 1. јула.

-Од почетка нове школске године повећања ће бити 17 одсто и то кумулативно, рекао је Спајић.

Он је рекао да су просвјетни радници једна од најважнијих категорија црногосрског друштва и да мисли да су дошли до рјешења које је одрживо и добро за све.

-То подразумијева законско, системско рјешење, додао је предсједник Владе.

Спајић је рекао да је било доста неразумијевања у претходном периоду.

– Синдикат до краја није разумио намјеру Владе Црне Горе. Просвјетари су људи који гаје будућност наше дјеце и државе и оправдано је њихово незадовољство зарадама. Ми се ту слажемо, било је питање модалитета како ићи напријед, рекао је Спајић након састанка у Синдикату просвјете.

Предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић казао је да су добили предлог да преко коефицијената зараде буду увећане за 10 одсто од 1. јула, преносе Вијести.

-Ми чекамо сјутра ујутру писану потврду тога. Ово је све била начелна прича. Колико је сутра, главни одбор ће се изјаснити на ту понуду. Ми настављамо са штрајком и сутра, казао је Божовић.

Нагласио је да је разговор био у „фер и толерантној атмосфери“.

-Ноћас смо коначно дошли до неке формуле. Чисто да видимо сјутра како ће написмено то да изгледа. Морамо да видимо да нам то буде јасно. Сутра се наставља штрајк. Бога молим да то сјутра завршимо, казао је Божовић додајући да их Министарство просвјете, науке и иновација неће санкционисати.

Подсјећамо, незадовољни што није испоштован Грански колективни уговор око 60 одсто просвјетних радника јуче су започели штрајк.  У Херцег Новом настава је обустављена у основним школама «Дашо Павичић» и «Илија Кишић» док су ђаци у осталим школама имали редовну наставу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here