Посјета спомен-костурници на Каменом; жртве повезују два града

Делегација Општинског одбора СУБНОР-а 1941-1945 Херцег Нови, са представницима Општине Херцег Нови и делегацијом СУБНОР-а Требиње, сутра (сриједа, 18. мај) ће у 10:00 сати посјетити спомен- костурницу на Каменом.

У њој су сахрањени посмртни остаци око 180 умрлих и стријељаних припадника НОБ-а и родољуба, који су били заточени у логорима Превлака и Мамула, а већина је из херцеговачког краја.

Послије полагања вијенаца и цвијећа на споменику на Тајном брду, говориће Рајко Ћапин, предсједник борачке организације Требиња, и Иван Отовић, предсједник СО Херцег Нови. Како је најављено, скупу на Каменом ће присуствовати и представници борачке организације Котора.

Од марта 1942. до октобра 1943. године на подручју Херцег-Новог италијанска војска је организовала концентрационе логоре Превлака и Мамула у којима је било затворено, према недовршеном списку, 2 332 заточеника из пет бокешких и 12 херцеговачких и јужно-далматинских општина. Над осуђеницима на стријељање казне су извршаване у селу Камено, на тврђави Шпањола и у кругу логора Превлака. Село Камено је италијанска војска запалила 1942. и у њему смјестила гарнизон, а стријељања су почела већ 16. новембра 1941. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here