Посјета делегације ЕУ Будви – финалисти такмичења за Европску пријестоницу културе 2028. године

Делегација Европске уније је  посјетила Будву у склопу званичних активности финалне фазе кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”. Делегацију ЕУ је предводио Sylvain Pasqua,  вођа тима за координацију Европских пријестоница културе из Генералног Директората заобразовање, омладину, спорт и културу Европске комисије, а чланови су били Хрвоје Лаурента, члан ЕУ панела независних културних експерата, Ана Маргарида Марегуиса и Теопхиле Турбоуст, представници ЕУ.

Домаћини су били Никола Јовановић, предсједник Скупштине општине Будва и Душан Каличанин покретач и координатор кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”. Посјети су присуствовали и Маша Влаовић, министарка културе и медија, Милена Мијовић Дурутовић, генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво, Ива Павловић, руководитељка Канцеларије за Европске интеграције и сарадњу, чланови тима кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе”, представници групе грађана из свих општина Боке која је покренула и води кандидатуру и бројни представници културне, умјетничке и креативне сцене Будве и Боке.

Mинистарка културе и медија Маша Влаовић је казала да је веома задовољна посјетом делегације Европске комисије и тиме што је кандидатура “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” успјешно предала финалну апликацију.

-Министарство културе и медија снажно подржава црногорску кандидатуру, која представља веома важан пројекат, који значајно унапређује међународну сарадњу, стратешко планирање и иновације у култури. Кандидатура ставља културу у центар пажње и препознаје је као један од најважнијих алата за позитивну трансформацију друштва. Вјерујемо да Црна Гора има снаге, квалитета и храбрости за побједу у овом престижном такмичењу, поручила је Влаовић.

Предсједник Скупштине општине Будва Никола Јовановић је овим поводом изјавио: -Успјешно завршена посета ЕУ делегације која управља такмичењем за Европску пријестоницу културе је још један велики корак на путу ка финалу, још један велики успјех културне сцене и грађана Будве и Боке, још један позитиван помак у развоју културе и ЕУ интеграција Црне Горе. Читава наша кандидатура и ова посјета ЕУ је доказ да је квалитетна и стабилна реализација великих културних пројеката и помака могућа само кроз снажно укључивање грађана и локалне заједнице, препознавање њихових потреба, изазова и стремљења, а кроз отворену и међусобно комплементарну сарадњу институција и ванинституционалне културне и уметничке сцене коју воде и реализују креативни и стручни људи, навео је он.

Захвалио се предсједнику Црне Горе Јакову Милатовићу, Предсједнику Владе Црне Горе ДритануАбазовићу и Министарки културе и медија Црне Горе Маши Влаовић, покретачу и координатору кандидатире Душану Каличанину, тиму кандидатуре, грађанским иницијативама и грађанима Будве и Боке без чијег снажног укључивања и подршке овај успјех не би био изводљив.

Покретач и координатор кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” Душан Каличанин очекује да успјех ове посјете даје нам нови подстицај, додатну енергију и инспирацију за последњи корак који треба да направимо на нашем путу ка побједи у такмичењу за Европску пријестоницу културе.

-То је одбрана наше финалне апликације у Бриселу 19.9.2023. године. У име тима кандидатуре “Будва-Бока 2028 Европска пријестоница културе” захваљујем се Општини Будва, општинама Боке и свим   институцијама и водећим личностима Црне Горе на континуалној и искреној подршци. Захвалност дугујемо и свим културним и умјетничким институцијама и ванинституционалнојсцени, невладиним организацијама и појединцима без чије енергије, жеље, знања и воље ова кандидатура и улазак у финале не би били могући. Због те подршке, због пробуђене енергије Будве, Боке и Црне Горе вјерујемо у успјех и идемо на побједу у Бриселу, поручио је координатор кандидатуре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here