ПОСЈЕТА АУСТРИЈИ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ

Делегација Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма на челу са министром, проф. др Ратком Митровићем, а заједно са колегама из комуналног сектора из општина Никшић, Котор и Херцег Нови, били су у радној посјети Бечу и упознали се са начином рада неких од најзначајнијих центара за управљање отпадом у Леополдсдорфу, Голсу и Миленсдорфу. Они су у Бечу боравили на позив једне од водећих европских компанија за посредовање у збрињавању отпада, Интерсерокс.

„Будући да Црна Гора заиста активно ради на испуњавању мјерила из Поглавља 27, као једно од кључних за наш улазак у ЕУ, веома је значајно упознати се са начином на који се управља пластичним отпадом, ПЕТ амбалажама, стаклом, папиром, органским отпадом, као и кабастим и опасним отпадом у земљама Европске уније, јер нам је то можда и најзначајнија активност у оквиру Поглавља. Корисно је видјети које се праксе могу искористити и примијенити код нас“, изјавио је министар Митровић.

Он је додао да Црној Гори испуњавање мјерила није неопходно само због уласка у ЕУ, већ и због нас самих, јер правилним управљањем отпадом, рециклажом и циркуларном економијом можемо потпомоћи финансијски развој Црне Горе, а свакако, подједнако битно, чувамо нашу животну средину.

„Треба схватити да ово на чему ми сада радимо и даље представља почетне кораке, али је најбитније да су то кораци у правом смјеру“, нагласио је министар Митровић.

Оно што је делегација имала прилике да види приликом студијске посјете Бечу односило се на системе сортирања отпада, могућност сакупљања и поновне употребе свих врста отпада и њихове прераде, чак и батерија, гума, уља итд. На просторима Балкана, Интерсерокс је присутан у Словенији и Хрватској и укључен у систем који обавезује све произвођаче, увознике и дистрибутере да испуне своју обавезу и омогуће да се амбалажа врати на неки начин у циклус производње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here