ПОСАО У БРОДОГРАДИЛИШТУ МОРА БИТИ ЗАВРШЕН ДО 30. ЈУНА

Уговор о зајму са Свјетском банком за посао ремедијације тла у некадашњем Бродоградилишту Бијела истиче крајем јуна ове године а до тада би требало да буде завршен посао започет у марту 2019. године а који је повјерен француској компанији “Валго”.

У фокусу данашњих разговора министра екологије, просторног планирања и урбанизма, проф.др Ратка Митровића са Емануелом Салинасом, шефом Канцеларије Свјетске банке за Црну Гору и Денисом Месиховићем, договорена је интензивнија сарадња у наредном периоду, у реализацији пројекта „Управљање индустријским отпадом и чишћење“ који се односи на санацију еколошких црних тачака у Црној Гори са посебним освртом на бродоградилиште Бијела.
Министар Митровић је саопштио да је овај пројекат од изузетног значаја за Црну Гору и да ће заједно са представницима Свјетске банке радити на проналажењу рјешења за све изазове са којима се буду суочавали приликом његове реализације. На састанку је договoрено да се активности наставе кроз оперативне састанке у циљу правовремене реализације пројектних активности.
Подсјећамо, извоз грита је стао у августу 2019. јер извођач радова није успио да обезбиједи дозволу за извоз контаминираног земљишта и да продужи дозволу за извоз грита коју су шпанске власти биле издале у јануару 2019. године за 40.000 тона. Како су нам раније казали у Агенцији за заштити животне средине настоје да проблем ријеше у догледном периоду како би са неким конкретним предлозима изашли пред Свјетску банку „која мора да одобри сваку одлуку коју доносе по овом пројекту будући да су они финансијери и да процедуре СБ морају бити примјенљиве и по овом питању“.

Од јула прошле године је почела процедура наплате пенала због тога што “Валго” није испунио обавезе из уговора, односно није завршио посао у предвиђеном року а они су од 0,05% од укупне вриједности Уговора на дневном нивоу, до максимум 10%.
Валго је до сада извезао 38.488 тона опасног грита. Тренутно је за извоз спремно 26.867 тона грита и 33.290 тона контаминираног земљишта. На ту количину треба додати и око 25.000 тона зауљане земље коју треба припремити за извоз. На градилишту како сазнајемо, је завршено 90% радова. Све количине азбеста и контаминираних врећа су прикупљене и упаковане и спремне за извоз по добијању свих неопходних дозвола. Посао би требало да се реализује до 30. јуна и у оквиру уговорених вриједности. Свјетска банка финансира овај пројекат са 23 милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here