Порука филма “Palma nostra” треба да допре до надлежних, и да се шири Медитераном

Кратки документарни филм „Palma nostra”, у продукцији НВО “Нови вал”, премијерно је приказан  пред бројном публиком у хотелу “Лазуре” у Херцег Новом. Филм представља мали омаж палмама којих више нема, уступање простора аутентичним гласовима Новљана, њиховом сјећању и сентименту. 

Од филмова “У по`банде” који је тематизовао једрење, преко “Бокахонтас” и бућања, па до палми, у организацији “Нови вал” су препознали специфичан сензибилитет младе редитељке Јане Радан, која се нада да ће порука “Palma nostra” стићи и ван граница Херцег Новог и Боке.

-Мислим да у “Новом валу” препознају неки мој доживљај свега тога и то да стварно искрено приказујем ствари онако како их ја видим, с тим да то успије да искомуницира са људима који то гледају. Занимљиво је да су ме се сјетили јер сам правила фотографије када је сурлаш тек почео да напада палме. Фотографисала сам те прве које су биле тако видљиве на Белависти, затим код цркве Светог Јеронима, па тим путем од старог града до Шквера,  преко “doodle” цртежа сам им доцртавала те гране и тада сам то поставила на свој facebook профил. Весна Кујовић се тога сјетила четири године касније, када је дошло до овог пројекта, и позвала ме да сарађујем са њима. Филм је само један дио овог цијелог пројекта који ће да траје, и надам се да ће овај филм да путује даље од Херцег Новог и Боке, јер мислим да ово јесте тема која се тиче цијелог Медитерана и свих људи који обраћају пажњу на своју околину, поручује Радан.

У филму “Palma nostra” учествују: Милица Берберовић, Драгана Даца Дабовић, Славица Косић, Мираш Мартиновић, Никола Шоровић, Зоран Зоро Мартинетти, Томислава Вукићевић, Милош Вучковић, а текстом нарације и Паула Петричевић.  Бирање саговорника одвијало се прилично спонтано, са циљем да се чује глас свих грађана, објашњава Радан.

-Имали смо на уму неке људе које смо претходно контактирали и договорили се, док смо неке само срели у пролазу и на први утисак нам се учинило да су то стварно људи који желе и имају нешто да кажу. Свједоци смо да доста људи уопште не жели да прича, можда због камере, или имају страх од тог неког “јавног гласа”, али сама ова разноликост ликова у филму је управо то што смо хтјели да прикажемо; грађане Херцег Новог, Боке которске и свих осталих градова. За сад је то само Херцег Нови, јер смо сад само локално на пројекту, али је битна та разноликост генерација, људи из различитих бранши  са различитим позадинама, али они су “гласови” – то је поента свега.

Филм траје 27 минута, а идеја о његовом настанку потврђује колико палме значе, а колико их је нестало, каже Весна Кујовић из НВО “Нови вал”.

-То нису само стабла, а и да су само стабла много је. Мого су значиле и људима и граду и читавом приморју. Отуда један пројекат, који се зове исто као и филм “Palma nostra”. Десило се да смо могли да се пријавимо на тај позив и препозната је та идеја, као и све активности пројекта, а документарни филм је заправо круна пројекта. Са Јаном сарађујемо од октобра, са неким претходним припремама и договарањима, и заједничким дефинисањем концепта у претходном мјесецу ми смо код Јане препознали првенствено заинтересованост за ове наше приморске и локалне теме и један естетски доживљај свега тога што представља неки израз филма “Palma nostra”. 

Кујовић се нада да ће порука филма стићи до надлежних институција и појединаца.

-Јесу у питању надлежна министарства и надлежни људи, они који сносе одговорност, који стоје иза разних стратегија. Исто тако и грађани, којима треба подршка и помоћ, и можда некад само информација, а некад и финансијска средства. Ствар је толико важна и толико се очитава на томе колико је важна здрава средина. У “Палми” се види колико је важно да свако од нас брине и доприноси и да смо у том смислу заједница ми, држаоци биља, тако да се надам да ће имати ефекта, видјећемо каквог, а ми ћемо са своје стране да се трудимо да појачамо тај глас. 

Један од циљева пројекта је Меморандум о сарадњи са  локалном управом, а  покренули су и петицију за посебну буџетску линију.

-Том меморандуму претходи петиција за успостављање посебне буџетске линије Општине Херцег Нови за очување, заштиту, валоризацију и промоцију флоре Херцег Новог. Дакле, нешто посебно, баш као што смо чули у филму. Херцег Нови није случајно град зеленила, цвијећа, па и скалина и умјетности и културе, али тај  његов идентитет и заправо то његово богатство флоре треба чувати, и на тај начин се томе посветити. Позивамо грађане, ускоро ћемо објавити информацију о томе, да потпишу петицију и на тај начин подрже и овај “Палма ностра” глас, а меморандума ће накнадно бити дефинисан. Наравно идеја нам је да он не буде “про форме”, већ да има конкретне ефекте, односно да олакша комуникацију и сарадњу са надлежнима у Општини, поручила је Кујовић.

Документарни филм „Палма ностра” једна је од активности истоименог пројекта невладине организације „Нови Вал“, који је подржан у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2). Циљ је да едукује, информише и подстакне грађане Херцег Новог да активно учествују у рјешавању проблема животне средине.

1 COMMENT

  1. Botanika poznaje 183 vrste palmi. Dobar dio tih palmi bi uspjevao i u Herceg Novom. A sada se kukumavči što samo jedna jedina vrsta ne uspijeva zbog palminog surlaša. Hranite kokoške surlašima pa ćete imati i jaja i datule!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here