ПОПУЊЕНОСТ ХОТЕЛА ПРЕКО 80 ОДСТО

178

Попуњеност капацитета у новским хотелима дуж ривијере је добра, изнад 80%. Цијене су ниже, а гости углавном са тржишта земаља региона, Украјине и Русије, а након што је Црна Гора стављена на „зелену листу“ ЕУ, очекују долазак туриста и из Западне Европе.

Власник Хотелске групације Casa del Mare, Никола Милић каже да је, за разлику од 2020., ове године отворено свих пет хотела у бококоторском заливу.

Напомиње да је једна од отежавајућих околности, за разлику од претходних година када су могли све да планирају, запошљавање радника у хотелима.

-То је на неки начин нешто што је непредвидиво, што је ову сезону учинило тежом. Мало нас је пореметило али се трудимо да задржимо ниво услуге који смо одувијек имали“, рекао је он и истакао да је ова компанија доста уложила у едукацију, побољшавање стандарда и услуге.

Истиче како за разлику од 2020. у ову годину улазе спремнији и прилагођенији за све оно што су били проблеми прошле године.

-Посао је бољи него 2020., али још увијек далеко од 2019. године. Надамо се да ће бити све боље. Стављени смо на зелену листу ЕУ, вјерујемо да ће и авиолетови и доступност Црне Горе бити све боља. Надамо се да ће сезона оправдати сва очекивања“, рекао је он.

Тренутна попуњеност хотела је 70-80 одсто, казао је Милић.

-Цијене нису исте, него су прилично ниже у односу на 2019. а оно што примјећујемо из резервација јесте да се и цјеновна политика враћа на ниво из 2019. године. За нас је најбоље да задржимо ниво услуге како би гости били задовољни, казао је он.

Kако истиче, највише има гостију из региона, Украјине, Русије и нешто из Западне Европе.

Власник хотела Kумбор, Парк и Делфин Чедо Поповић, рекао је да је задовољан како су стартовали.

-Хотел Парк је отворен крајем маја и тренутно је попуњен до посљедњег мјеста. Хотел Kумбор је тек отворен и попуњеност је добра, много боља него што смо очекивали. У јулу и августу попуњеност ће, надамо се, ићи узлазном путањом, рекао је он и додао да се базирају на најаве које имају од дугогодишњих туроператора.

Поповић истиче да као компанија, ни од кога не траже помоћ, већ да се са свим боре сами.

-Вјетрови су дували са свих страна а ми смо се са свим изборили својим радом. Држава треба да направи услове за рад а свака компанија не треба само да чека да јој неко нешто да. Битно је да државна администрација реагује брзо. Ми као компанија немамо проблема, задовољни смо са локалном самуоправом који нам за све улази у сусрет. Имамо коректну сарадњу и са Морским добром који су испунили све наше захтјеве, каже Поповић.

Један од проблема ове године је недостатак радне снаге.

-Сналазимо се, ни сами не знамо како. Без обзира што је ковид и што се не ради, тешко је наћи радника. Нама се већином јављају дјеца од 17-18 година, који ће радити само док траје распуст. Примамо квалитетне раднике, огласи су отворени, и да примимо и 50 и 100 људи било би добро, закључује Поповић.

У Херцег Новом тренутно борави гостију 13 343 што је  процентуално 60 одсто у односу на исти период 2019. године, казала је Наталија Терзић из Туристичке организације Херцег Нови. Она је подсјетила да је на херцегновској ривијери отворено 16 инфопунктова гдје станодаци могу да пријаве госте.

Извор: Медиабиро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here