Поповић: Туристички производ је бољи уз домаћу радну снагу

Црногорска туристичка привреда ове сезоне не страхује због слабе посјете, већ због недостатка радне снаге, јер је велики број угоститељских радника ангажован на хрватском приморју. Други проблем је слаба доступност дестинације због лоше путне инфраструктуре и авио повезаности.

Како је за РТХН казао директор компаније Царине, Чедо Поповић, парадоскална је ситуација да на Заводу за запошљавање доста људи чека посао, док са друге стране угоститељи увозе радни снагу из неразвијенијих земаља.

Чедо Поповић, директор компаније Царине

– Мислим да се морамо окренути сами себи. Стално то понављам, никада не може бити квалитетна та радна снага која долази било одакле, као што могу бити наши људи. Ипак смо ми врло љубазни и гостопримљиви када хоћемо да радимо и заиста на томе треба порадити. Треба едуковати и што више повећати плате, да би многи који одлазе у Хрватску, остали код нас – сматра он.

Атрактивност дестинације иде у прилог развоју црногорског туристичког производа, али лоша услуга је, како истиче Поповић, лоша реклама, а она се много брже преноси него добра.

Према његовим ријечима, Херцег Новом недостаје хотела, авио повезаност је лоша, јер иако су Чилипи близу, због гужви гост губи пуно времена, док на тиватском аеродрому нема ноћних летова.

– На аеродром Тиват за несрећу не слијећемо ноћу. Желимо да будемо туристичка земља, хвалимо се до бесвијсти, а мислим да се 10 година прича о аеродромима, како ћемо их издати и уредити. Нећемо. Без инфраструктуре и путева, нема туризма – истакао је Поповић.

Ниво услуга подиже се од малих ствари, попут понуде шведског стола или плажног бара, увођења садржаја за најмлађе, прича Поповић и додаје да је данас тешко осмислити и понудити нешто ново, али да је потребо постојећу понуду сваке године побољшавати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here